

- 67' Leonardo Bonucci
- Luke Shaw 2'
Donnarumma bezorgt Engeland nieuw penaltytrauma en helpt Italië aan Europese titel
PodcastOok na 55 jaar kwam het voetbal niet thuis, zondagavond op een kolkend Wembley. In een meeslepende finale won Italië na strafschoppen, de Engelsen onderdompelend in een staat van diepe rouw en ontzetting.
Door Sjoerd Mossou
De opdracht was dan toch te groot, de last van het verleden te zwaar, de druk van de natie te hevig. Toen Björn Kuipers tegen kwart voor elf lokale tijd affloot na de laatste strafschop van de Engelse tiener Bukayo Saka, daalde er op Wembley een zucht neer van ongeloof.
Slechts aan de zuidkant van het stadion klonk een uitzinnig kabaal, opstijgend vanuit de feestende Italiaanse supportersvakken. Dol van vreugde renden Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini en al die anderen richting hun fans, dolgelukkig met de eerste Italiaanse EK-titel sinds 1968.
Ook na 55 frustrerende jaren rekende thuisland Engeland niet af met zijn nationale obsessie, een vroege goal van Luke Shaw ten spijt. Italië won het meeslepende gevecht, bovenal op basis van een knappe tweede helft, waarbij de thuisploeg steeds meer controle verloor over de finale waar het zo intens naar had toegeleefd.
In de penaltyserie faalden uitgerekend drie jonge Engelse aanvallers, van wie Marcus Rashford en Jadon Sancho juist voor de strafschoppen in de het veld waren gebracht door Gareth Southgate. 25 jaar nadat de bondscoach zelf een cruciale strafschop miste op Wembley, liep Southgate nu een heel ander soort penaltytrauma op - en heel Engeland met hem.
Een teleurstelling die nog dagen zal nadreunen, want al vroeg op de zondag verkeerde heel Engeland in een soort staat van delirium. De eerste finale sinds 1966 maakte een waanzin los die in de straten van Londen vaak aanstekelijk was, maar soms ook ongezond en dreigend, resulterend in tal van opstootjes met dronken fans.
Zenuwslopend
De finale was lang niet altijd goed, wel zenuwslopend, intens en meeslepend. Na de 1-1 van Bonucci zinderde de spanning voortdurend over de tribunes, in een fase waarin Italië almaar sterker werd. Maar met (de later weer gewisselde) routinier Jordan Henderson in de ploeg herwon Engeland daarna stilaan weer wat grip.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Dit is ons elftal van het EK
(Kun je de grafiek niet goed zien, klik dan voor een vergroting op de puntjes rechtsonder)
Met name de eerste helft was grotendeels voor de thuisploeg. Niet in de laatste plaats dankzij de aangepaste speelwijze van bondscoach Gareth Southgate, die een team formeerde in een 3-4-3, met Kieran Trippier en Luke Shaw als een soort hangende vleugelbacks. Binnen twee minuten leidde die strategie al tot succes.
Trippier kreeg de bal aan de rechterkant van het veld, Kyle Walker trok de Italiaanse defensie met een voortreffelijke loopactie uit elkaar, waardoor de Engelse rechtshalf volledig vrij kan voorzetten. Aan de andere kant van het veld was het uitgerekend de meegesprinte Shaw die met een dropkick raak schoot: 1-0.
Inferno
Wat volgde leek wel een inferno. De volgepakte tribunes van Wembley schudden, brulden en explodeerden, op een manier zoals je dat zelden ziet bij grote internationale finales. Overal vielen mensen over elkaar heen. Het kabaal galmde maar door onder het dak van het stadion, als een golf van geluid die maar niet wilde neerdalen.
Italië leek zowaar even van slag. Spits Ciro Immobile oogde alsof hij bevangen werd door angst, terwijl ook de veelgeroemde middenvelders Jorginho en Marco Verratti maar niet slaagden om ritme en verrassing in het spel te krijgen.
In de tweede helft was de eerste dreiging nog voor Engeland, toen Raheem Sterling neerging in het strafschopgebied, en Kuipers volkomen terecht liet doorspelen. Maar daarna trok Italië steeds nadrukkelijker ten aanval, met Lorenzo Insigne en Chiesa als roergangers.
Keeper Jordan Pickford redde twee keer moeizaam, eerst op een schot van Insigne en daarna toen Chiesa verdekt uithaalde. Engeland verdedigde verbeten, het publiek ging er nog eens vurig achter staan, maar na 67 minuten was het alsnog gelijk.
Uit een corner leek Pickford eerst nog te redden op een kopbal van Verratti, maar via de paal belandde de bal voor de voeten van Leonardo Bonucci, die van dichtbij binnen tikte: 1-1.
Ongeloof
Een zucht van ongeloof daalde neer op Wembley. Voor het eerst vielen er stiltes, van angst en vertwijfeling vooral. Toen invaller Domenico Berardi alleen voor Pickford opdook, slaakte Wembley even een zucht van verlichting, maar de spanning verdween nooit meer uit de wedstrijd.
In de verlenging waren kansen zeldzaam. Pickford redde met één arm, vlak voordat Federico Bernardeschi kon binnentikken. Engeland had in de tweede verlenging het meeste uitzicht op de winst, jagend op een goal, maar pas na strafschoppen viel de beslissing in het voordeel van Italië.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Italiaanse held Donnarumma verklaart koele reactie: ‘Wist niet dat het al klaar was’
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
Epidemioloog verbijsterd door fans op Wembley: ‘Corona heeft geen pauze hoor, dit is verwoestend’
Een Amerikaanse epidemioloog van de wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich grote zorgen over de mensenmassa die ze zondag op de tribunes heeft zien zingen en schreeuwen tijdens de finale van het EK voetbal in Londen. Maria van Kerkhove noemt de aanblik van meer dan 60.000 toeschouwers bij de wedstrijd in het Wembley-stadion ‘verwoestend. -
PREMIUM
Waarom Van Boekel als VAR niet ingreep: ‘Ik vind de penalty zwaar gestraft, laat dat gezegd’
Pol van Boekel heeft een heftig EK achter de rug. Met kritiek van allerlei kanten. Door één strafschop is de Nederlandse videoscheidsrechter plots wereldberoemd.
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
-
-
VIDEO
Vandalen bekladden muurschildering van Rashford: buurtbewoners maken er al snel eerbetoon van
Een muurschildering van Marcus Rashford in Withington (Manchester) moest vanochtend worden afgedekt omdat er aanstootgevende graffiti op was aangebracht na de penaltymisser van de spits in de EK-finale tegen Italië. Respectloos vandalisme, zo vonden duidelijk ook enkele buurtbewoners. Zij waren er snel bij om hartjes en boodschappen van liefde aan te brengen voor de Engelsman, die zich fel inzet voor kinderen in armoede. -
PREMIUM
De roots van Raheem Sterling: hoe nationale pispaal een rolmodel is geworden
Dat Raheem Sterling (26) opgroeide in de schaduw van Wembley, is stilaan een modern cliché geworden. Maar achter dat cliché schuilt wel een fascinerend en inspirerend levensverhaal. ,,Ik wil niet alleen maar een voorbeeld zijn. Dat is niet genoeg.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer