Fluiteenden op zoek naar water om een dutje te doen
natuurMassaal komen de smienten jaarlijks uit de noordelijkste delen van Europa om in ons land te overwinteren. In Oost-Nederland is voor de ‘fluiteenden’ zoeken naar plekje, want veel gebieden zijn nog steeds compleet verdroogd.
Delen per e-mail
Ieder jaar weer komen de smienten naar ons land om te overwinteren. De prachtig gekleurde eenden, althans de mannetjes, komen vanuit de broedgebieden in de noordelijkste streken van Europa, van IJsland tot diep in Rusland. De afgelopen decennia zijn ze ook in Oost-Nederland overal te zien. Vooral op waterplassen in de grote veengebieden, maar ook op grotere kanalen, beken en riviertjes en recreatieplassen. Overdag doen ze hier in grote en kleine groepen een dutje, ‘s nachts zoeken ze graslanden op om te eten.
In de krukdroge veengebieden fluiten de smieten niet
De fluiteenden, een bijnaam vanwege de bijzondere fluittonen die ten gehore worden gebracht, hebben het dit jaar bij ons moeilijk. Na de lange hete en droge zomer staan veel waterplassen in veengebieden, geliefde overwinteringsplekken, nog steeds droog. En zijn de smienten in Twente en de Achterhoek uitsluitend te vinden op grotere plassen zoals het Rutbeek (Enschede,) Hilgelo (Winterswijk), Oelemars (Losser), Kristalbad tussen Enschede en Hengelo en plekken langs Berkel en Regge waar nog wel voldoende water staat. In de venen horen we ze deze winter niet.
Natuurlijk zoeken de smienten vooral waterrijke gebieden op in andere delen van het land. Volgens de laatste gegevens van Sovon Vogelonderzoek Nederland overwinteren jaarlijks tussen de 850.000 en 940.000 smienten in ons land. Dat is een groot deel van alle in Europa broedende smienten en Nederland is dan ook van enorme betekenis voor het behoud van de smient. Ondanks een terugkerende roep om in Nederland smienten te schieten, geldt in ons land een jachtverbod.
Waarnemingen: j.bengevoord@gmail.com
Verder in het nieuws
-
Maaiveld
-
PREMIUM
column Laatste trein om half twaalf? Dan begint het in Enschede pas!
Grote onrust in Enschede. Daar gaat de laatste trein al om half twaalf het station uit. Half twaalf! Dan moet in Enschede alles nog beginnen. Zo weet ik uit ervaring dat de meeste voorstellingen in het Wilmink Theater weliswaar om acht uur aanvang hebben, maar dat het pas echt leuk wordt om half twaalf, wanneer de artiest zich fris gewassen tussen zijn laaiend enthousiaste fans begeeft. -
PREMIUM
Column ‘Mogen we het verhaal voor plaatsing even lezen?’
Het overkwam me deze week nog eens na een overigens prettig gesprek over een niet nader te noemen onderwerp (‘Feind hört mit’) in de kamer van een wethouder te Oldenzaal. Eén van de gesprekspartners vroeg in al zijn onschuld of het misschien mogelijk was dat de verslaggever zijn artikel voor publicatie nog even wilde opsturen. Zodat hij kon controleren op eventuele fouten en verkeerde interpretaties. Een verzoek dat ik beleefd, maar zeer beslist naast me neer heb gelegd.