Volledig scherm
Een grote zilverreiger op jacht naar visjes in een sloot in de omgeving van Delden. © Han Brinkcate

Nieuwkomer zilverreiger is in
Oost-Nederland overal te zien

NatuurZilverreigers kun je van heel ver al zien. Ze staan roerloos in een weiland of langs een slootkant. In de afgelopen maand zijn ze weer overal in Twente en de Achterhoek neergestreken, soms met meerdere bij elkaar.

De grote zilverreiger is in Oost-Nederland een nieuwkomer onder de vogels. Nog niet zo lang geleden rukten vogelaars met kijkers en camera’s uit als er al eens een verdwaalde grote zilverreiger in een weiland bij Enschede werd gezien. In de afgelopen 20 jaar hebben de reigers ook Oost-Nederland ontdekt als een gebied om te winter door te brengen.

De winterreigers zijn inmiddels vaste bezoekers

Geleidelijk werden het er steeds meer en kijkt niemand er meer van op. Natuurlijk, de reigers vallen op en zijn prachtig om te zien, maar zijn in de wintermaanden vaste bewoners van Twente en de Achterhoek geworden. Je ziet ze niet alleen in natuurgebieden, maar gewoon in weilanden en langs beken en slootjes. Hier scharrelen ze hun dagelijkse kostje bij elkaar.

Ze worden winterreigers genoemd, omdat ze niet in Oost-Nederland broeden. Wel zijn er in waterrijke delen van Nederland een aantal broedkolonies ontstaan, onder meer in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In de herfst en winter zwerven ze uit over het hele land. En krijgen versterking van vogels uit andere delen van Europa die ook bij ons een winterkwartier zoeken.

waarnemingen: j.bengevoord@gmail.com

Volledig scherm
Een groep grote zilverreigers in een Twents weiland. © Han Brinkcate