Volledig scherm
Oranje oesterzwammen in een bosgebied bij Diepenheim. © Gerard Diepeveen

Oranje oesterzwam is een
zeldzame beauty in het bos

NatuurDe oranje oesterzwam werd in 2007 voor het eerst in Nederland ontdekt. Sindsdien zijn er een handjevol vondsten, recent ook in Twente en de Achterhoek.

De oranje oesterzwam behoort zonder twijfel tot de beauty’s onder de bospaddenstoelen. Met een prachtig oranje hoedje groeien ze in grote aantallen bij elkaar op dode boomstronken. De paddenstoelen vallen door kleur en aantal op, maar zijn toch in Nederland zeer zeldzaam. De oranje oesterzwam werd voor het eerst in 2007 in Nederland ontdekt. Sindsdien is het aantal waarnemingen geleidelijk toegenomen.

In 2012 in Twente ontdekt

Aanvankelijk werden ze vooral gevonden rond de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug. In 2012 werd de eerste oranje oesterzwammen in Twente gevonden. Niet in een natuurgebied, maar in de omgeving van havezathe De Oosterhof aan de rand van Rijssen. In latere jaren werden waarnemingen gedaan op de landgoederen Weldam en het Nijenhuis bij Diepenheim, het Arboretum bij De Lutte, de Braamberg bij Vasse en in het Achterhoekse natuurgebied Needse Achterveld. Ook dit jaar is de soort op enkele plekken gezien.

Oranje oesterzwammen zijn in Noord-Amerika algemeen. Er is onder paddenstoelendeskundigen dan ook discussie of deze soort is komen ‘overwaaien’ of dat het een inheemse soort betreft. In Nederland worden de meeste waarnemingen in het najaar en het begin van de winter gedaan. Door de zeldzaamheid is de kans om te ze te zien zeer klein. Maar, zoals een tv-presentator regelmatig uitroept, gelukkig hebben we de foto’s nog.

Waarnemingen: j.bengevoord@gmail.com

Volledig scherm
Oranje oesterzwammen groeien in groepjes op dode boomstammen. © Gerard Diepeveen