Volledig scherm
Het mannetje pijlstaart is op afstand herkenbaar aan de lange, puntige staart. © Gerard Diepeveen

Pijlstaarten maken een
ommetje over Losser

natuurLOSSER - Af en toe zijn pijlstaarten in Twente en de Achterhoek te zien. Prachtige eenden met een lange nek en een opvallende lange, spitse staart, althans de mannetjes. Afgelopen zondag vlogen er tien over Losser.

Pijlstaarten die in ons land overwinteren of verder zuidwaarts komen vooral uit Scandinavië. Vooral de Finse merengebieden zijn favoriet bij deze opvallende eenden. Bijna jaarlijks worden ze in herfst en winter in Twente en de Achterhoek gezien, meestal eentje of een paar. Het merendeel van de pijlstaarten zoekt in de winter de kustgebieden op, in sommige jaren duizenden. Afgelopen zondag was een geluksdag op de telpost van Vogelwerkgroep Losser. Op die dag kwam een groepje van tien pijlstaarten voorbij.

Tussenlanding in Twente en Achterhoek

De meeste pijlstaarten die incidenteel in de herfst en winter Twente en de Achterhoek worden gezien, verkiezen grotere waterpartijen, zoals het Hilgelo bij Winterswijk, Kristalbad tussen Enschede en Hengelo, Rutbeek (Enschede) en Hulsbeek (Oldenzaal) en open water bij veengebieden en vennen. Met hun lange nek zoeken ze onder water naar voedsel. Meestal is het maar een korte tussenlanding en vliegen ze snel weer verder naar zuidelijker gelegen overwinteringsgebieden.

In het voorjaar is de kans op pijlstaarten in Oost-Nederland groter. Dan worden in Oost-Nederland ook wel grotere groepen gezien. Ook dan is het verblijf maar kort, ze maken haast om een meertje in Finland of Scandinavië op te zoeken om te broeden. Als broedvogel is de pijlstaart in ons land zeer zeldzaam. Het zijn er jaarlijks een handjevol in het Waddengebied, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta en rond het IJsselmeer.


Waarnemingen: j.bengevoord@gmail.com