Volledig scherm
Een witkopstaartmees uit misschien wel Rusland is neergestreken in het Wierdense Veld. © Gerrit ter Haar

Witkopstaartmezen
op bezoek in Twente

natuurStaartmezen zijn sociale vogeltjes. Ze bungelen in groepjes aan berkentakjes of bezoeken een voederplaats in de tuin. Soms komen ook zeldzame witkopstaartmezen vanuit Scandinavië of Rusland bij ons buurten.

Veel mensen hebben wel eens staartmezen gezien. Vooral in de winter als ze ook in tuinen met bomen en struik neerstrijken of zich tegoed doen aan uitgestrooid vogelzaad. Ze komen nooit alleen, want ze scharrelen in de winter hun kostje bij elkaar in groepjes. Ze verschijnen plotseling in een boom of struik waar ze klauterend en hangend aan takjes op zoek zijn naar eetbaars. Ze zijn net zo snel en geruisloos weer verdwenen.

In sommige winters komen er veel witkopstaartmezen

De staartmees is in Oost-Nederland broedvogel van bossen, parken, houtwallen en ook in tuinen met bomen en struiken kunnen ze een nestje bouwen. ‘Onze’ staartmezen vallen op door een lange, donkere staart en een zwart wit lichaam met roodbruine vlekken op de vleugels. Ook op het kopje loopt een donkere streep. In sommige winters komen er ook witkopstaartmezen vanuit Scandinavië, Oost-Europa en Rusland bij ons buurten. In sommige jaren veel, zoals in 2010 en 2011 en ook deze maand zijn ze weer op veel plaatsen gezien. In Twente zijn er al meerdere waarnemingen gedaan.

De witkopstaartmees staat in de boeken als een ondersoort die niet in Nederland broedt. Als ze worden gezien, dan zijn dan ook altijd staartmezen die een verre tocht hebben gemaakt om bij ons de winter door te brengen. Dat lijkt duidelijk, maar de praktijk is weerbarstig. Sommige staartmezen bij ons kunnen een heel lichte kop hebben, kijk en dan begint de discussie of het wel of niet een echte ‘witkop’ is. Niet echt belangrijk, want witkop of niet, staartmezen blijven prachtige vogeltjes waar je met plezier naar kijkt.

Waarnemingen: j.bengevoord@gmail.com