Volledig scherm
Heracles Almelo-watcher Fardau Wagenaar. © Emiel Muijderman

Wie beslist er over toekomst Stegeman?

BlogALMELO - Woensdag valt de beslissing over de toekomst van trainer John Stegeman bij Heracles. Maar wie gaat daar nou eigenlijk over in Almelo?

Bij Heracles doen ze er luchtig over. Het bestuur vindt dat Mark-Jan Fledderus het technische deel aankan na het vertrek van Nico-Jan Hoogma naar de KNVB. Niets ten nadele van de kwaliteiten van Fledderus, maar de oud-speler wordt voor de leeuwen gegooid. Hij loopt nog maar een half jaar mee en dan is het logisch dat je het vak nog niet onder de knie hebt. Hoogma mocht er onder de zeer ervaren vleugels van oud-voorzitter Jan Smit in ieder geval vele jaren langer over doen.

Contractverlenging

Biedt de club trainer John Stegeman een contractverlenging aan of niet? Die beslissing neemt Fledderus in zijn nieuwe functie nog niet, want hij begint pas op 1 maart. Dat klinkt logisch, maar is ook apart. Want Fledderus moet de komende maanden met de trainer samenwerken. Of het bestuur wil hem bij voorbaat al uit de wind houden en het hem niet aandoen dat hij tegen zijn eigen oud-trainer moet zeggen dat ze op zoek gaan naar een ander.

Volledig scherm
Heracles coach John Stegeman © ANP Pro Shots

Directeur KNVB

Als Fledderus het niet doet, dan is Hoogma degene die over de toekomst van Stegeman gaat. Hij is degene die in de winterstop samen met Fledderus een gesprek heeft gevoerd met de huidige trainer. Maar Hoogma is gepresenteerd als de nieuwe directeur Topvoetbal van de KNVB en gaat over alle betaald voetbalclubs van het land en niet meer alleen over Heracles. Dan is het ergens onlogisch dat hij beslist over de toekomst van de club die hij verlaat.

Blijft over het bestuur, met vier ervaren mensen, maar zonder voetbalinhoudelijke achtergrond. Zij zullen ook daadwerkelijk de beslissing nemen. Op grond van het advies van Hoogma, die houdt van de Duitse aanpak en al vaak heeft aangegeven graag harder te willen trainen, maar dus vertrekt. En op advies van de komende man, die zijn eigen visie mag hebben, maar die nog moet ontwikkelen.

Bungelen

Feit is: het duurt allemaal te lang. Vorig seizoen werd de beslissing over Stegeman's contractverlenging al in december genomen, nu laat de club de trainer die al bijna tien jaar in dienst is bungelen. Stegeman is bezig aan zijn vierde seizoen als hoofdtrainer en heeft het uitstekend gedaan. Hij behoedde de club voor degradatie en haalde het seizoen erna voor het eerst in de historie van de club Europees voetbal. Vorig seizoen liep de ploeg op de laatste speeldag de play-offs mis. Dit seizoen zag hij meer dan de helft van zijn basiself vertrekken, gaat het niet soepel, maar ook niet slecht.

Als de club een keer kiest voor een andere trainer is dat een goed recht. Een frisse wind kan prettig zijn. Verstandiger is om niet alle kennis en ervaring binnen een jaar het Polman Stadion uit te laten lopen. Maar het is vooral de manier waarop de beslissing tot stand komt en de tijd die het allemaal kost, die knelt.

Blogs