Volledig scherm

5 opmerkelijke weetjes ter afsluiting van het fenomeen Ziyech bij FC Twente

ENSCHEDE – Een haat-liefde verhouding, noemde Hakim Ziyech zondag zelf zijn band met FC Twente. De creatieve spelbepaler sloot het seizoen in de eigen Grolsch Veste af met een gelijkspel tegen Vitesse (2-2).

Na afloop werd afscheid genomen van de speler die nog een doorlopend contract heeft, maar van wie iedereen weet dat hij gaat vertrekken.

Twee seizoenen konden de fans van FC Twente uiteindelijk genieten van de kwaliteiten van Ziyech. Een terugblik op de periode Ziyech in Enschede, met dank aan het voetbaldata-bedrijf SciSports, dat de cijfers aanleverde.

1. De nummer drie van Nederland

FC Twente mag dan op plaats 13 zijn geëindigd, dat geldt niet voor Ziyech persoonlijk. In het staartje goals + assists eindigt de middenvelder op plek 3 dit seizoen. Alleen Luuk de Jong (PSV) en Vincent Janssen (AZ) bleven hem voor. Ajax-spits Arek Milik eindigde op gelijke hoogte met Ziyech.

1. Luuk de Jong (26 + 10) 36
2. Vincent Janssen (27 + 5) 32
3. Hakim Ziyech (17 + 12) 29
4. Arek Milik (21 + 8) 29

2. Schiet maar raak voor een knaak

Ja, hij is een middenvelder geen spits. Toch schoot Hakim Ziyech het meest op doel van alle spelers in de eredivisie. Gemiddeld vuurde Ziyech 4,9 keer op goal per wedstrijd. Daarmee bleef hij zelfs topscorers Luuk de Jong (3,9) en Vincent Janssen (4,5) voor.

Het tekent de onmisbaarheid van Ziyech bij FC Twente dit seizoen. Veel moest van zijn voet komen.

3. Niet alles was goed

Volledig scherm

Er zijn ook statistieken te vinden waarin de smaakmaker uit Dronten niet uitblinkt. Balverlies bijvoorbeeld. Of cynisch gesteld: ook daar blinkt hij in uit. Geen een middenvelder in de eredivisie (min. 17 wedstrijden) leed namelijk zoveel balverlies door een slechte aanname als Ziyech. Het overkwam hem gemiddeld 2,9 keer per wedstrijd. Thorsby en Bel Hassani volgen met respectievelijk 2,5 en 1,9 keer per 90 minuten.

4. Pass ‘m door

Volledig scherm

Wie zoveel op doel schiet als Ziyech, zou bijna denken dat hij de bal bijna niet afspeelt. Maar niets is minder waar. Niemand in de hele eredivisie gaf namelijk meer keypasses (een pass waar een schot op doel uit volgt) dan Hakim Ziyech dit seizoen. Hij gaf er 2,8 per 90 minuten. Duplan en Larsson volgen met respectievelijk 2,7 keypasses per 90 minuten.

5. Opnieuw in de dubbele cijfers

Hakim Ziyech, Lars Veldwijk (PEC Zwolle) en Luuk de Jong zijn enige spelers die dubbele cijfers behaalden in zowel het scoren van doelpunten als het geven van assists, met respectievelijk 17 goals en 12 assists (Ziyech), 14 goals en 10 assists (Veldwijk), en 26 goals en 10 assists (De Jong). Bijzonder: dat lukt Ziyech voor tweede seizoen op rij. Vorig seizoen eindigde hij op 11 goals & 16 assists.

Eerder al maakte Ziyech naam door in een lijstje op te duiken met Suarez, Messi en Neymar. Zondag na het thuisduel met Vitesse kreeg hij bovendien de trofee voor speler van het seizoen.

Volledig scherm
Volledig scherm
© FC Twente