Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Audio | Transfer Ziyech houdt FC Twente op de been, maar financiële situatie blijft broos

ENSCHEDE - FC Twente heeft over het achterliggende seizoen een nettowinst gemaakt van 7,9 miljoen euro. Dat is te danken aan kwijtscheldingen door schuldeisers en aan de verkoop van spelers. Anders was het verlies 11 miljoen geweest.

Voor het huidige seizoen wordt er gerekend op een winst die tussen de 1 en 2 miljoen euro uitkomt. Met dank aan de transfer van Hakim Ziyech naar Ajax. Was die er niet geweest, dan zou het verlies over dit seizoen rond de 4 miljoen euro bedragen. Volgend seizoen moet FC Twente, ook zonder de inkomsten uit transfers, weer zwarte cijfers schrijven. Dat zei financieel directeur Onno Jacobs bij de presentatie van de jaarcijfers 2015/2016.

Kwijtschelding
De crediteuren scholden FC Twente afgelopen voorjaar 14,3 miljoen euro kwijt, met transfers werd 4,6 miljoen verdiend en bovendien kregen leningen ter hoogte van 6 miljoen euro een zogeheten 'achtergesteld' karakter. De financiële situatie bij de Enschedese club is daardoor een stuk beter dan een jaar geleden, maar is nog steeds bijzonder broos.

Garantie
Kern van Jacobs' verhaal is, dat Twente de door de gemeente Enschede in het vooruitzicht gestelde garantie van 32 miljoen absoluut nodig heeft om te kunnen overleven. Door gebruik te maken van gemeentegarantie kan Twente leningen die noodgedwongen met een korte looptijd zijn afgesloten tegen een hoge rente vervangen door leningen met een lage rente en een lange aflossingstermijn.

Dat scheelt jaarlijks 1,2 miljoen aan rente en zorgt er voor dat Twente 4 miljoen euro extra te besteden heeft. Jacobs: ,,We hebben nu leningen lopen van 10 miljoen euro, die we binnen 2 jaar moeten aflossen. Die aflossingstermijn willen we omzetten naar 30 jaar. Zonder gemeentegarantie lukt dat niet.”

Belastingclaim
Belemmerende factor daarvoor kan de belastingclaim zijn, die Twente nog boven het hoofd hangt. De hoogte daarvan is nog onbekend. De club wil de raadsleden ervan proberen te overtuigen dat het risico om Twente te helpen nu een stuk lager is dan een jaar geleden.

TV Enschede FM sprak met Twente-watcher Leon ten Voorde. Beluister het hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM