Volledig scherm
© Lars Smook

AZ naar Grolsch Veste voor Europa League tegen Antwerp

ENSCHEDE - Het Europa League-duel tussen AZ en Royal Antwerp FC wordt donderdagavond in de Grolsch Veste gespeeld. De club uit Alkmaar kan vanwege het ingestorte tribunedak niet in eigen stadion spelen en maakt gebruik van het aanbod van FC Twente om naar Enschede te komen. Het duel begint vermoedelijk om 20.30 uur.

FC Twente stelde de Grolsch Veste al direct na het ongeluk met het stadiondak in Alkmaar beschikbaar. Maar voor het Europa League-duel tegen het Oekraiense club Marioepol week AZ donderdagavond uit naar het dichterbij gelegen stadion van ADO Den Haag.

Donderdag opnieuw in Den Haag spelen stuitte echter op praktische problemen. Want het risico is aanwezig dat het dan tot een confrontatie tussen rivaliserende supportersgroepen zou komen. De harde kern van ADO Den Haag is namelijk bevriend met die van FC Brugge en supportersgroepen van Brugge en Antwerp zien elkaar weer als rivalen.

Alleen eerste ring

Dit speelt allemaal niet nu de Grolsch Veste wordt gebruikt. De politie en de gemeente zijn akkoord. Volgens directeur Paul van der Kraan van FC Twente wordt vooralsnog alleen de eerste ring – 15.000 plekken – opengesteld. „AZ regelt zelf de kaartverkoop en verwacht dat de eerste ring voldoende zal zijn.” Hoeveel supporters er uit Antwerpen welkom zijn, is nog onduidelijk.

Buscombi

In het uitvak van de Grolsch Veste kunnen 1500 fans, maar aangezien alleen de eerste ring wordt gebruikt, zullen er ook minder supporters uit België een kaartje kunnen kopen. Of die op eigen gelegenheid of per verplichte buscombi moeten aanreizen, wordt nog beslist.

Kostenvergoeding

FC Twente brengt geen verhuurkosten in rekening voor gebruik van de Grolsch Veste. AZ hoeft FC Twente slechts de kosten te vergoeden van de schoonmaak, verkeersregelaars en andere kosten die men bij een reguliere thuiswedstrijd ook zou maken.