Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Bewondering en ongeloof over documentaire FC Twente

ENSCHEDE – ‘Een top docu’, ‘Indrukwekkend’, ‘Prachtig’. De documentaire ‘Het laatste jaar van FC Twente’ is positief ontvangen door twitteraars uit de regio. Tegelijkertijd klinkt er ook ongeloof door over alles wat er het laatste jaar is voor gevallen bij de Enschedese eredivisionist.

Zo kan Dennis Hofsté niet geloven dat de voormalig FC Twente-voorzitters Aldo van der Laan en Joop Munsterman niet worden vervolgd.

De voormalig bestuursleden worden gezien als voornaamste veroorzakers van de financiële malaise bij de club.

Herinneringen
De documentaire geeft een goed beeld van alle lijken de het afgelopen jaar in de Grolsch Veste uit de kast zijn gekomen, maar ook van de sancties die de club heeft gekregen. Het roept bij verschillende supporters herinneringen op. Zo schrijft Bas Jan Lubbers ‘Ben even een paar net geheelde wonden aan het opentrekken’. Femke Buhrman laat weten dat de documentaire haar veel doet.

Meeleven
De documentaire laat zien hoe de supporters meeleven tijdens de lijdensweg van de club, hoe FC Twente gesteund wordt door de Twentse samenleving. Mathieu van Strijp hoopt dat dat beeld ook is doorgedrongen bij supporters van andere clubs.

Kritische noot
Een kritische noot over de documentaire is dat er een vertekend beeld wordt gegeven van de Enschede. De stad wordt neergezet als achtergebleven. Er zijn vooral plaatjes geschoten in volkswijken als Dolphia en Twekkelerveld, terwijl een fraaie wijk als Roombeek of de sfeervolle Oude Markt niet in beeld komen. Twitteraar Willem wil de mensen er daarom op wijzen dat Enschede meer te bieden heeft.

FC Twente
FC Twente twittert zelf een afbeelding met daarop uitspraken van medewerkers en personages uit de documentaire, waaronder een citaat van Jan van Halst: "Als er een ding duidelijk is geworden door deze film, is dat we een echte club zijn."