Leon ten Voorde
Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Blog | FC Twente is te klein voor Groenlo

Als straks de Champions League weer draait met de groten der aarde als middelpunt, zou het zomaar kunnen dat ze in Groenlo zeggen: ‘die, die en die hebben ook nog eens bij ons gespeeld’.

Een weekend per jaar in mei is Groenlo de kraamkamer van het internationale voetbal. Het Marveld-toernooi is het beste in z’n soort, een internationaal toptoernooi voor spelers onder de 15 jaar. Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Manchester United, Arsenal, Ajax, PSV, Feyenoord, Paris St. Germain, Benfica, Leverkusen, Liverpool; voor de ware liefhebber is het smullen geblazen, een parade van de sterren van morgen. Petje af ook, voor de perfecte organisatie, die er altijd weer in slaagt dat de Europese topclubs maar wat graag naar Groenlo willen komen.

Als boegbeeld van de regio was FC Twente ook altijd van de partij, maar voor de komende editie zijn de talenten uit het eigen achterland niet welkom. De prestaties en de presentatie zijn onder de maat, waardoor de deur gesloten blijft.

Doorselecteren
Dat Twente het vaak moeilijk heeft om het Marveld-toernooi is een feit, al is het de vraag of je dat in zo’n machtig veld ook meteen kunt verwachten. Dat Twente onder 15 jaar vorig jaar in de aanloop naar het belangrijkste evenement van het land eerste nog twee zware toernooien in het buitenland afwerkte, was niet al te slim. Het was ook niet bepaald handig van de toenmalige staf dat de twee jongens, die uit de opleiding van Grol komen, nauwelijks speeltijd kregen. Dat zijn zomaar wat punten die de weigering zo op het eerste gezicht rechtvaardigen. Doorselecteren heet dat.

Goodwill
Maar er is ook nog een andere kant aan het verhaal. Niemand bij Twente hoef je te vertellen dat de kwaliteit van de opleiding de laatste jaren op alle fronten ver achteruit is gehold. Twente heeft de nodige goodwill verspeeld en zal dat op de een of andere manier moeten terugwinnen. Dat gaat niet van vandaag op morgen. Maar net op het moment dat de club in alle geledingen overeind probeert te krabbelen en er een schoonmaak is doorgevoerd, zegt het belangrijkste toernooi dichtbij huis nee. Als je een signaal had willen afgeven, had je dat als toernooi veel eerder moeten doen.

In Groenlo gaan ze voorbij aan het feit welke functie FC Twente nog altijd in de regio heeft. Van de inwoners van Groenlo die een seizoenkaart hebben bij een betaalde club, hebben de meeste een abonnement bij Twente, zo blijkt uit de officiële cijfers. Hoewel Twente niet om de finaleplaatsen meedoet, zijn veel regionale toeschouwers van het toernooi altijd benieuwd hoe ‘de eigen talenten er voor staan’.

Zouden ze in Groenlo echt denken dat de mensen van buiten bovenmatig geïnteresseerd zijn in Kopenhagen en Zenit st. Petersburg? Het is toch veel leuker om dat ene jochie uit Eibergen, Denekamp, of Wierden te zien? Twente-Chelsea, of Kopenhagen-Chelsea? Zeg het maar.

Verantwoordelijkheid
Je kunt als Marveld-toernooi heel erg pronken met je affiche vol diversiteit, maar je kunt ook denken dat je met z’n allen een bepaalde verantwoordelijkheid hebt voor het totale voetbal in deze omgeving. De bomen groeien nu nog in de hemel voor de toernooileiding (groot, groter, Groenlo), maar er komen ongetwijfeld ook nog jaren dat ze in het stadje op de blote knieën aankloppen bij FC Twente en De Graafschap.

Eigen achterland
Als ze bij Twente uit eigen ervaring een wijze les aan de mensen van het Marveld-toernooi kunnen geven, dan is het wel dat je op het toppunt van roem nooit het contact met je eigen achterland moet verwaarlozen.