Volledig scherm

'Burgemeester maakt Vak-P doelbewust kapot'

ENSCHEDE -  De 27 supportersverenigingen van FC Twente willen dat burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede het alcoholverbod in Vak-P opheft. Dat laten ze in een gezamenlijke brief weten.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen vorige week tijdens en na de wedstrijd tegen PSV heeft de gemeente Enschede het supportershome van Vak-P voor één jaar laten sluiten. Ook is er over gegaan tot drooglegging voor een periode van twee jaar. Die maatregel is bij de andere supportersclubs van Twente volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zien in deze maatregel een 'doelbewuste poging om Vak-P kapot te maken. 

Nieuwe druppel

,,De grote meerderheid op dat vak heeft part noch deel aan de zogenoemde en vermeende malversaties'', zo staat in de brief, die ook wordt gesteund door de overkoepelende supporterstak Twente Verenigt. ,, Na alle ellende die de club heeft moeten doorstaan, krijgen wij het gevoel dat dit een nieuwe druppel is op de al zoveel geslagen plaat die FC Twente heet. En dat vanwege een incapabel optreden door de ‘driehoek’ van Justitie, politie en burgemeester. Ja, laten we het beestje vooral bij de naam noemen, want wat heeft die risicovolle aanpak nu opgeleverd?''

Respect

,,Vak P is er altijd en overal'', zo staat verder in het schrijven te lezen. ,,Enschede is een voormalige arbeidersstad, waarvan vele kinderen en kleinkinderen datgene doen wat in hun macht ligt om respect te halen waar het te halen valt. Liefst met een biertje in de hand en een liefdevol hart. Dat respect vinden wij terug in onze grote trots FC Twente en zijn alom geroemde fanatieke aanhang. Stop daarom de afbraak van het symbool van onze TROTS. U maakt meer kapot dan u en ons lief is.''

Lees hieronder het volledige statement van de supportersverenigingen:

Een ieder zal met de nodige verbazing de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd van FC Twente tegen PSV hebben beleefd. De gruwelijke miscommunicatie die op die avond had kunnen resulteren in een ongekende ramp, waarbij volstrekt onschuldige supporters onnodig aan gevaar werden blootgesteld, staat iedere FC Twente fan nog helder voor de geest.

Al snel bleek dat het om een actie bij Vak P ging. Dat deze actie gepaard ging met een volstrekt onnodig zware inzet van politie en ME, is een ieder nu wel duidelijk geworden. Te massale en ongerichte inzet op alles en iedereen ,schoot het doel volstrekt voorbij. En wat is het resultaat? Maar goed, indien blijkt dat Vak P, Vak P niet meer is en aantoonbaar overgenomen door gasten op motoren en criminele bedoelingen, zal dat uitgezocht en goed vastgesteld moeten worden. Daar zijn wij het volledig over eens en dat kunnen wij ook ondersteunen. Toont u dat dan maar aan Burgervader!

Wat we nu echter zien gebeuren, met het alcoholverbod, kunnen wij niet anders opvatten dan een doelbewuste poging om Vak P kapot te maken. De grote meerderheid op dat vak heeft part noch deel aan de zogenoemde en vermeende malversaties. Na alle ellende die de club heeft moeten doorstaan, krijgen wij het gevoel dat dit een nieuwe druppel is op de al zoveel geslagen plaat die FC Twente heet. En dat vanwege een incapabel optreden door de ‘driehoek’ van Justitie, politie en burgemeester. Ja, laten we het beestje vooral bij de naam noemen, want wat heeft die risicovolle aanpak nu opgeleverd?

Dat de burgemeester nu heeft besloten om alcoholgebruik – en distributie- vanuit het honk van vak P voor maar liefst twee jaar te verbieden, na het besluit om het honk voor een jaar te sluiten, schiet ons, als collega supportersverenigingen, volstrekt in het verkeerde keelgat. Dat betekent zoveel als de doodsteek voor het vak dat altijd en overal het FC Twente geluid laat horen, en dat al decennialang. Nogmaals, als er zaken aangetoond kunnen worden waaruit blijkt dat er door bepaalde geledingen minder om FC Twente gegeven wordt dan om eigen gewin, moet u vooral doorgaan met uw acties en deze hard en rond maken. We zijn er met zijn allen, telkens weer. Onvoorwaardelijk is onze trouw. Niet voor drugs of de handel daarin, maar om onze mooie club te zien spelen en te ondersteunen. De eeuwige club van ons hart.

U heeft als burgemeester zware beslissingen te nemen en heeft in het verleden al bewezen het liefst alles droog te leggen wat maar droog te leggen valt. Een ‘shandy’ tijdens een muziekfestival tijdens uw vorige ambtsperiode was al een zonde. Kroegen om 24:00 uur dicht, het hoorde bij u. Drank, is en was uit den boze. In Twente drinken we echter graag een biertje en soms een biertje teveel, maar houden we het doorgaans gezellig. Recht voor zijn raap, maar niet door blijven zeiken. Dat hoort bij ons.

Bier en alcohol horen bij voetbal zoals Vak-P bij FC Twente hoort. Ooit was het vak Q dat doorging voor het ‘tifosi ’vak. De jongeren op vak P en PP ten tijde van het Diekman stadion maakten ooit een parodie op een oubollig liedje vanuit dat vak Q, iets van; “pet en sjalen, zo gaan wij zondags op pad” werd “hasj, coke en pillen, zo gaan wij zondags op pad”. Een geuzenlied uit de jaren tachtig burgemeester! Dat de westerse pers dat niet weet kunnen wij tolereren, maar dat u als nieuwkomer in onze stad een ‘instituut’ als Vak P om zeep wenst te helpen via het stuitend etaleren van een ongehoord gebrek aan kennis van- en begrip voor de historie van onze club in het algemeen en vak P in het bijzonder doet ons de pen hanteren. En dan zwijgen we nog nog over de jammerlijke misvatting dat alcoholgebruik of het verbieden daar van ook maar iets zal toevoegen aan uw strijd.

We leven met zijn allen in onzekere tijden en onze club is voor de dood weggehaald. De jongens op het veld doen het boven verwachting goed, evenals de trainer. Met weinig middelen en veel gejank van andere clubs, maar dat ‘dut oons nie wat’. We zijn er altijd en overal. Vak P is er zeker altijd en overal. Enschede is een voormalige arbeidersstad, waarvan vele kinderen en kleinkinderen datgene doen wat in hun macht ligt om respect te halen waar het te halen valt. Liefst met een biertje in de hand en een liefdevol hart. Dat respect vinden wij terug in onze grote trots FC Twente en zijn alom geroemde fanatieke aanhang. Stop daarom de afbraak van het symbool van onze TROTS. U maakt meer kapot dan u en ons lief is. Van Venlo tot Sint Petersburg, het spandoek van de Ultras hangt er. Herkenningspunt van iedere Twentefan , ter land, ter zee, of waar ook ter wereld!!

Vak P is altijd meer dan het doelwit van uw acties en zal dat altijd blijven. Vak P= FC Twente en andersom.

Gezien het bovenstaande voelen wij ons, als gezamenlijke supportersverenigingen, geroepen om een duidelijk signaal af te geven. Er is al genoeg gebeukt op onze mooie club. Daar moet een overduidelijke poging om Vak P, en de grote meerderheid van goedbedoelenden op dat vak te criminaliseren, niet nog eens bij gaan komen.

Wij verzoeken u bij deze het alcoholverbod terug te draaien en wat meer respect te tonen voor de club waarvoor ieder Twents hart sneller slaat! Zonder dat hart, zal de club een hele zware periode tegemoet gaan, terwijl wij als fans niets anders willen dan dat kloppende hart laten zien en voelen, waar en wanneer ook. Juist nu, in een van de zwaarste periodes in onze clubhistorie!

Handen af van Vak P

COTE!!!!

De gezamenlijke Supportersverenigingen van FC Twente