Volledig scherm
Tommy Stroot is de nieuwe coach van FC Twente © Emiel Muijderman

Champions League eerste testcase Duitse coach FC Twente Vrouwen

FC Twente Vrouwen begint deze week het seizoen met de voorronde van de Champions League. Het mini-toernooi wordt gespeeld in Geesteren (Stevo) en Oldenzaal (Quick'20). De winnaar van het toernooi (poule van vier) plaatst zich voor het hoofdtoernooi.

De vrouwenploeg doet dat met een ieuw gezicht voor de groep, Tommy Stroot.

Hij had de afgelopen jaren als trainer van SV Meppen al meerdere keren tegen FC Twente gespeeld. "Twee keer verloren en een keer gewonnen", zegt Stroot. De 27-jarige inwoner van het Duitse plaatsje Twist staat bij de regerend landskampioen aan de vooravond van een hoopvol seizoen.

Hij moet ervoor zorgen dat FC Twente, na al het succes van zijn voorganger Arjan Veurink, de lijn doorzet en blijft meestrijden om zowel het landskampioenschap als de KNVB-beker. Ook wil Twente stappen blijven maken in Europa, waardoor het winnen van de voorronde van de Champions League (zie kader) een must is.

Stroot heeft veel zin in zijn nieuwe avontuur. Hij voelt geen druk, maar weet wel dat er veel van hem wordt verwacht in zijn eerste seizoen. "We hebben geen jeugdopleiding meer, dus dat betekent al dat we het hele jaar liefst 22 speelsters tevreden moeten houden", zegt Stroot. "Dat alleen al is een enorme uitdaging. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een speelster een maand niet speelt, dus we zullen sowieso in de interlandweken oefenwedstrijden moeten plannen. Gelukkig hebben we een goede mix qua voetbalsters en zit er zowel ervaring als talent in deze ploeg."

Stroot zelf heeft nooit op hoog niveau gevoetbald. Na een blessure als tiener koos hij bij zijn amateurclub in Twist al snel voor zijn trainerscarrière. Al op veertienjarige leeftijd begon hij met het trainen van een team. De afgelopen drie jaar had hij het eerste vrouwenelftal van SV Meppen (Tweede Bundesliga) onder zijn hoede en nu is hij klaar voor de volgende stap.

Stroot wil dit seizoen graag op dezelfde voet verder als zijn voorganger. Hij wil er wel zijn eigen draai aan geven. "Ik heb mijn trainersdiploma in Duitsland gehaald, dus ik zal ander voetbal willen spelen dan een Nederlandse coach", zegt Stroot.

"Ik ben hier niet gekomen om het opeens compleet anders te doen, maar wel zal ik de Duitse intensiviteit meer inbrengen bij trainingen en wedstrijden. Ook vind ik dat we voorafgaand aan een seizoen wat minder moeten spreken over een kampioenschap of andere prijzen. We moeten eerst een team worden en alles bekijken van wedstrijd tot wedstrijd. Daarna kunnen we kijken of er een prijs of zelfs meer in zit."

Programma FC Twente:

Dinsdag, 18.30 uur: FC Twente - Ferencvárosi (Geesteren).

Donderdag, 18.30 uur: FC Twente - Hibernians (Geesteren).

Zondag, 15.30 uur: Konak Belediyespor - FC Twente (Oldenzaal).

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo