Volledig scherm
© Toma Tudor

'Clubs denken Ziyech voor 3 tot 6 miljoen op te halen... geen denken aan'

FC Twente heeft goede hoop dat sterspeler Hakim Ziyech binnenkort wordt verkocht.

In het meest ideale scenario was Hakim Ziyech dan ook al vóór het EK verkocht door FC Twente. "Er is altijd een categorie clubs die wacht op de verrassing van het toernooi", aldus technisch manager Ted van Leeuwen van FC Twente. "Het vastleggen van zo'n speler valt immers goed te verkopen naar de eigen achterban."

Onderhandelingen
Maar er zijn ook clubs die hun huiswerk al klaar hebben, zegt Van Leeuwen. "Dat is de categorie die heel specifiek op zoek is naar iets." En met die clubs voert Van Leeuwen op dit moment onderhandelingen over Hakim Ziyech. Na maanden van geruchten is er eindelijk serieuze beweging ontstaan rond de sterspeler van FC Twente, die enkele dagen geleden nog furore maakte met de nationale ploeg van Marokko.

Uitverkoop?
Vorige week was er plots een gerucht dat de Enschedese club z'n spelers in de uitverkoop ging doen. "Ik weet echt niet waar dat vandaan kwam", zegt Van Leeuwen. Het gevolg was dat de zogenaamde koopjesjagers zich massaal melden in De Grolsch Veste. "Dat zijn clubs die denken dat ze Hakim voor 3 tot 6 miljoen kunnen ophalen'', aldus Van Leeuwen. Voor alle duidelijkheid: voor zulke bedragen gaat Ziyech niet de deur uit. "Geen denken aan", laat Van Leeuwen weten.

Hoewel Ziyech veelvuldig aan de Turkse topclubs wordt gelinkt, lijkt de meest serieuze interesse op dit moment uit Engeland te komen. Promovendus Middlesbrough is een van die gegadigden. Van Leeuwen wil verder niet op namen ingaan, maar hij heeft er goede hoop op dat het tot een transfer gaat komen die alle partijen uiteindelijk tevreden gaat stemmen.

Twente moet verkopen
Feit is dat Twente deze zomer miljoenen aan transfergeld moet gaan ophalen. "Dat is een onderdeel van het financiële reddingsplan", zegt Van Leeuwen. Ook Felipe Gutiérrez en Kamohelo Mokotjo zijn gewilde spelers, die vrijwel zeker vertrekken uit Enschede. De interesse in de centrale verdediger Joachim Andersen is wat geluwd. Voor hem was er een tijdje geleden belangstelling van het Engelse Crystal Palace.

In afwachting van de uitslag van het kort geding, komende vrijdag, kan Van Leeuwen alleen wat aan de verkoopkant doen. Hij ziet met lede ogen aan dat er steeds meer spelers die bij Twente op het verlanglijstje staan ergens anders onderdak vinden. "En niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Dat kun je die jongens niet kwalijk nemen. We hebben heel veel voorbereid, we zijn druk, maar niet productief doordat we weer eens moeten wachten."