Volledig scherm
© Pro Shots

De Graafschap wil via kort geding plek in eredivisie afdwingen

DOETINCHEM - De Graafschap spant een kort geding aan tegen de KNVB. Een delegatie van de Doetinchemse club sprak donderdag in Zeist met KNVB-directeur Bert van Oostveen.

,,Maar dat gesprek was totaal niet constructief'', aldus commercieel directeur Martine Zuil. ,,Daarom spannen we een kort geding aan met spoedeisend karakter''. Ook bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB was bij het gesprek aanwezig.

FC Twente
Op de eigen website wijst De Graafschap op het feit dat de licentiecommissie van de KNVB medio mei de proflicentie van FC Twente introk. 'Nadat eerst de kort gedingrechter het vonnis van de licentiecommissie bekrachtigde, corrigeerde uiteindelijk de beroepscommissie van de KNVB deze uitspraak, waardoor FC Twente enkel een boete van 181.000 euro krijgt. Dit ondanks het feit dat ook de beroepscommissie constateerde dat het intrekken van de licentie een passende en proportionele straf zou zijn', schrijft de Graafschap.

'Recht op plek in eredivisie'
“Gezien het falen van met name de licentiecommissie van de KNVB, vinden wij, samen met onze juristen, dat wij recht hebben op een plek in de eredivisie. Het is gezien het licentiereglement normaal gesproken immers ondenkbaar dat er bij een dergelijk vals spel nog een plek bestaat in de eredivisie. Dat vindt de beroepscommissie van de KNVB immers zelf ook", aldus Zuil.

"De KNVB denkt daar anders over. We gaan nu in een spoed kort geding vragen of de rechter opnieuw naar de gang van zaken wil kijken. We knokken voor onze eigen plek op het hoogste niveau, maar zeker ook ter voorkoming van een dergelijk falend systeem in de toekomst. Daar is heel voetballend Nederland namelijk de dupe van, dit mag nooit meer gebeuren”, besluit Zuil.