Volledig scherm
Twente keeper Joel Drommel mag van de KNVB twee duels niet spelen, nadat hij de voorkeur gaf aan de club boven Jong Oranje. © ANP Pro Shots

De KNVB: ‘Bazoer werd wel gestraft’

ENSCHEDE - De zaak Drommel houdt de gemoederen onder de supporters van FC Twente flink bezig. Meet de KNVB met twee maten door de goalie een speelverbod op te leggen, omdat hij liever eerste keeper is bij Twente dan derde bij Jong Oranje? KNVB-voorlichter Daan Schippers beantwoordt enkele vragen die woensdagmorgen opdoken onder fans van Twente.

-Waarom werd Bazoer in 2017 geen sanctie opgelegd toen hij bedankte voor Jong Oranje. Als reden gaf hij aan dat hij zich wilde richten op zijn club Wolfsburg.

Woordvoerder KNVB:
„Bazoer liet in 2017 de oefenwedstrijden tegen Jong Finland en Jong Oostenrijk op een trainingskamp in Spanje aan zich voorbijgaan. Het zou kunnen dat dit geen wedstrijden op de officiële FIFA-kalender waren (wat een verschil is). Er is destijds overigens wel degelijk een sanctie opgelegd aan Bazoer, namelijk dat hij niet werd opgenomen in de volgende selectie van Jong Oranje. Niet spelen voor Wolfsburg was ten tijde van dat trainingskamp trouwens geen optie geweest, omdat er in die periode geen wedstrijden op het programma stonden.”

-Wat gebeurt er als een speler wordt opgeroepen en  hij bedankt?

„Een speler kan aangeven dat hij geen zin meer heeft om uit te komen voor een vertegenwoordigend elftal. Dan is hij in principe international-af en wordt hij niet meer opgeroepen. Zie bijvoorbeeld Bas Dost.”

-Wat gebeurt er als een speler als geblesseerd wegvalt, zoals dinsdag Bergwijn bij Jong Oranje ? Volgt er een second opinion? Mag hij dan gedurende de interlandperiode ook niet voor zijn club uitkomen in vriendschappelijke duels?

„In het algemeen is de situatie bij blessure gevallen als volgt: de medische staf (van de KNVB) adviseert. Samen met de speler wordt gekeken naar het risico, maar de speler zelf beslist of hij in staat is om te spelen (vaak ook in overleg met de medische staf). Een geblesseerde speler zou theoretisch een oefenwedstrijd kunnen spelen voor zijn club, maar dat zou wel aanleiding tot discussie opleveren.”