Volledig scherm
© Toma Tudor

De wurgovereenkomst van FC Twente: zo lucratief is deal voor Doyen

ENSCHEDE - Met het vertrek van Youness Mokhtar zit FC Twente nog met twee spelers vast aan de wurgovereenkomst met Doyen. Dat gaan om Kyle Ebecilio (inmiddels al wel verhuurd) en Shadrach Eghan.

FC Twente bracht de overeenkomst begin 2014 als een prachtige samenwerking, maar nu wordt pas langzaam duidelijk hoe de deal er werkelijk uitziet.

Rekenvoorbeeld

De zeven spelers die in de deal met Doyen zaten, moeten aan het eind van de overeenkomst samen minimaal de 5 miljoen euro die FC Twente heeft gekregen weer opbrengen. Daartoe werd aan elke speler een label gehangen met het bedrag dat ze van die 5 miljoen vertegenwoordigden.

Een voorbeeld: stel dat aan Eghan een label hangt van 600.000 euro, maar hij wordt voor 10 miljoen euro verkocht. Dan gaat daarvan 30 procent (3 miljoen euro) naar Doyen. Daarmee is dan die 600.000 euro afgelost. Maar is hij niet verkocht aan het eind van de overeenkomst, dan moet FC Twente alsnog 600.000 euro betalen aan Doyen, ook al heeft die investeringsmaatschappij dan al veel meer dan 5 miljoen verdiend aan eerdere transfers.

FC Twente verkocht al heel wat spelers voor veel veld (onder meer Tadic, Promes en Castaignos), maar dat betekent dus niet dat de 'deal' al afbetaald is.