Volledig scherm

Deze 3 (of 4?) voormalige FC Twente-spelers zijn wél op het EK

ENSCHEDE – 552 profvoetballers hebben de komende weken het geluk deel uit te maken van een nationale ploeg op het EK voetbal. 3 (of 4?) daarvan hebben een band met deze regio: FC Twente om precies te zijn.

Nu Nederland niet meedoet aan het EK, kijk je als Tukker toch of er iets anders aan te moedigen valt op het toernooi in Frankrijk. Een blik over alle EK-selecties leert dat de vangst vrij mager is. Zo kent de Belgische ploeg geen regionale link. Nacer Chadli werd tot verrassing van velen niet geselecteerd voor het EK, en Dedryck Boyata werd tot verrassing van velen wél geselecteerd,maar haakte af met een blessure.

Voormalig Heraclied Samuel Armenteros kon de laatste jaren de stap van Jong Zweden naar de hoofdmacht niet maken.

Wie zijn er dan wel?

Miroslav Stoch

Leeftijd: 26
Land: Slowakije
In de poule met: Engeland, Rusland en Wales

Zijn laatste twee goals in Enschedese dienst (tegen Feyenoord en NAC) hielp FC Twente aan de eerste titel uit de clubhistorie. Das war einmal. De snelle buitenspeler maakte de laatste jaren een zwerftocht over de voetbalwereld.

Stoch, inmiddels 26 jaar oud, speelde voor Fenerbahce, PAOK, Al Ain en tegenwoordig Bursaspor. Heel succesvol is hij niet meer geweest. Maargoed, het blijft de man die een belangrijke bijdrage leverde aan die prachtige titel van Twente.

Marc Janko

Volledig scherm

Leeftijd: 32
Land: Oostenrijk
In de poule met: Portugal, IJsland en Hongarije

Nog altijd razend populair in Enschede en omstreken: de lange spits uit Oostenrijk. Op zijn 32ste gaat hij waarschijnlijk z’n laatste eindtoernooi spelen. In de laatste oefeninterland met Oranje had hij gewoon een basisplaats.

Janko was de laatste jaren net als Stoch een voetbalnomaad. Portugal, Turkije, Australië en nu in Zwitserland: hij speelde overal. In Enschede wordt hij vooral herinnerd om zijn winnende kopbal in de bekerfinale met Ajax in 2011.

Marko Arnautovic

Volledig scherm

Leeftijd: 27
Land: Oostenrijk
In de poule met: Portugal, IJsland en Hongarije

Zo goed als Zlatan Ibrahimovic - waarmee hij in zijn jonge jaren werd vergeleken - is Marko Arnautovic nooit geworden. Maar toch heeft ie zijn weg aardig weten te vinden in het internationale topvoetbal.

Mislukt bij Inter, probleemkind in Bremen en nu tot rust gekomen als basisspeler in de Premier League bij Stoke City. Arnautovic, in Enschede al bekend om zijn wispelturige gedrag, speelde uiteindelijk maar één echt volledig seizoen bij FC Twente.

In de Oostenrijkse selectie is hij een vaste waarde, Marko speelde al 50 interlands.

Nummer 4?

Volledig scherm

Tja, was dit het dan of kunnen we er met moeite nog een voormalig Twente-speler uit persen? Bij Zweden zit namelijk ene John Guidetti in de selectie. Volgens de letter van de wet heeft hij onder contract gestaan bij FC Twente, hoewel hij nooit een minuut speelde of trainde bij de Tukkers.

Guidetti bedacht zich in 2011 opeens, nadat hij van Manchester City transfervrij naar FC Twente wilde. De club had al een handtekening van hem en zelfs een persconferentie belegd om hem te presenteren. Maar Guidetti kwam niet. Uiteindelijk kocht City het contract met FC Twente af en werd hij verhuurd aan Feyenoord.

De laatste jaren speelde de spits, inmiddels 24 jaar oud, voor Stoke City, Celtic en Celta de Vigo. Zweden zit dit EK in de poule met Ierland, Italië en België.

Overigens is er wel een échte Tukker actief in Frankrijk: scheidsrechter Bjorn Kuipers is namelijk geselecteerd voor het toernooi en zal hopen ver te komen met zijn team.

Volledig scherm
Marko Arnautovic © ANP