Julio Pleguezuelo krijgt in de slotfase de rode kaart van scheidsrechter Jeroen Manschot.
Volledig scherm
Julio Pleguezuelo krijgt in de slotfase de rode kaart van scheidsrechter Jeroen Manschot. © BSR Agency

En weer gaat het bij FC Twente over de VAR

ROTTERDAM - In de Keuken Kampioen Divisie had FC Twente niet te maken met de VAR, maar in de eredivisie is het elektronische oog bijna wekelijks een thema in het Enschedese kamp. Zaterdag bij Sparta opnieuw (2-1 verlies). 

Over de rode kaart voor rechtsback Julio Pleguezuelo hoorde je na afloop niemand klagen: die was terecht. Opvallend was dat niemand in het stadion wist waar het over ging toen scheidsrechter Jeroen Manschot vijf minuten voor tijd naar de zijkant ging om de beelden te bekijken. De toeschouwers hadden geen idee wie of wat er eventueel bestraft zou worden. Een Spartaan of een Tukker? Het bleek dus om Pleguezuelo te gaan en dat werd daarna ook wel duidelijk op de beelden. De Spanjaard dupeerde met zijn actie zijn eigen ploeg, die daarna met een man minder nog de 2-1 incasseerde. 

Strafschop

Maar het was iedereen een raadsel waarom de VAR niet ingreep bij een overtreding in de tweede helft op FC Twente-aanvaller Aitor. FC Twente verdiende daar bij de stand van 1-1 een strafschop. „Hij (scheidsrechter Manschot, red.) ging niet eens kijken, terwijl hij bij andere acties er als de kippen bij was om naar de zijkant te gaan”, aldus Wout Brama, die later op Twitter bijval kreeg oud-topscheidsrechter Mario van der Ende. Ook de eerste goal van Sparta werd betwist door Twente, aangezien het verdacht veel weg had van buitenspel. De beelden leken dat ook te ondersteunen, maar het probleem is dat niet in elk stadion de camera’s op dezelfde positie staan opgesteld.

Op het eind van het duel werd Manschot nog teruggefloten door de VAR, omdat hij Sparta een strafschop wilde geven, terwijl doelman Joël Drommel overduidelijk de bal speelde. Ook de gele kaart werd ingetrokken.