Volledig scherm
© enquete2

Enquete | Hoe kwam het onderzoek over FC Twente tot stand?

I&O Research heeft vestigingen in Amsterdam en Enschede. Onderzoeker Gijs Jan Visser van I&O Research merkte de afgelopen maanden dat de beslommeringen rond FC Twente veel mensen in de regio bezig houden.

Hoewel hij zelf geen supporter is, werd hij wel nieuwsgierig hoe de rest van Nederland over de zaak dacht. Vandaar dat een aantal vragen over het onderwerp werden meegenomen in een groter onderzoek.

'Dit raakt mensen'
“Wat ik aan de uitkomsten het meest opmerkelijk vond was dat maar een heel kleine minderheid vindt dat FC Twente helemaal geen straf meer moet krijgen. De club heeft al puntenaftrek en boetes gehad, maar blijkbaar vindt de overgrote meerderheid van de voetballiefhebbers dat er nu nog iets moet gebeuren. Dat had ik van tevoren niet zo ingeschat. En verder was het opmerkelijk dat mensen zo uitgebreid antwoord gaven op de open vragen over wat wel een passende straf zou zijn. In zo’n enquête wordt een open vraag meestal beantwoord met een paar woordjes, maar hier werden echt uitgebreide commentaren gegeven. Het raakt mensen blijkbaar.”

Aan 930 liefhebbers doorgevraagd
Van de 2.364 respondenten gaf 63 procent aan geïnteresseerd te zijn in voetbal, variërend van ‘fanatiek aanhanger’ tot ‘een beetje geïnteresseerd’. Aan de mensen die zich echt betrokken voelen bij een betaald voetbalclub in Nederland is verder doorgevraagd over FC Twente. Daarbij ging het om 930 respondenten. Deze groep is herwogen naar algemene bevolkingskenmerken, waardoor de uitkomsten van de steekproef representatief zijn voor heel Nederland.

Van de voetballiefhebbers gaf 38 procent aan fan te zijn van Ajax; 31 procent steunt Feyenoord; 16 procent is voor PSV; 8 procent voor FC Twente en 3 procent voor Heracles. De overige Eredivisieclubs scoren samen bijna 40 procent. Respondenten konden meerdere clubs noemen waar ze fan van zijn, waardoor het totaal aantal meer dan 100 procent bedraagt.