Volledig scherm
Het stadion van FC Twente © Lars Smook

Enschede wil betaald parkeren invoeren bij stadion FC Twente

VideoENSCHEDE - Betalen voor het parkeren van je auto als je een thuiswedstrijd van FC Twente bezoekt. Als het aan de gemeente Enschede ligt is dat binnen twee jaar de realiteit.

De gemeente moet de komende jaren miljoenen euro’s extra bezuinigen om het hoofd boven water te houden. In een lange lijst met maatregelen is ook betaald parkeren bij de Grolsch Veste opgenomen. Vanaf 2021 moet het zover zijn. Enschede verwacht er jaarlijks 100.000 euro aan over te houden.

Lange zijde

In de praktijk gaat het college FC Twente geld vragen voor het gebruik van de grote parkeerplaats aan de lange zijde van het stadion op speeldagen. Daar hanteert de voetbalclub al een kaartjessysteem waarbij alleen de kaarthouders mogen parkeren.

Het idee is dat FC Twente de kosten voor het gebruik van de parkeerplaats gaat doorbelasten aan de kaarthouders. Omdat een parkeertarief mogelijk leidt tot een hogere parkeerdruk en parkeeroverlast in de omgeving van de Grolsch Veste, acht het college het verstandig om de maatregel ‘breder aan te vliegen’.

Meer fietsers en files

Argument voor het invoeren van parkeertarieven is volgens het college dat parkeren bij het stadion bij diverse professionele voetbalclubs al niet gratis is. Ook is het een doelstelling van de gemeente om het gebruik van openbaar vervoer en de fiets te stimuleren.

Het college denkt dat betaald parkeren tot verminderd autogebruik leidt naar het stadion. Anderzijds wordt er bij de consequenties wel rekening gehouden met extra vertraging en filevorming rondom het stadion. Het is nog onduidelijk of er voldoende juridische gronden zijn om betaald parkeren in te voeren. Dat wordt onderzocht.

Poll

Enschede wil betaald parkeren invoeren bij stadion FC Twente

  • Goed idee, zo kan FC Twente ook wat terugdoen voor Enschede (40%)
  • Belachelijk, het is duur en geeft chaotische taferelen (37%)
  • Nog meer reden om de fiets of openbaar vervoer te pakken (23%)
4947 stemmen

In de toekomst toch maar met de fiets of het ov naar het stadion? Wij onderzochten eerder wat de snelste route richting de Grolsch Veste is. Bekijk het hieronder: