Robbie Wielaert in duel met Pablo
Volledig scherm
Robbie Wielaert in duel met Pablo © REUTERS

Erik ten Hag zag in 2007 al een vervelend Getafe; FC Twente onderuit in knotsgek tweeluik

ENSCHEDE - Ajax gaat donderdagavond op bezoek bij Getafe voor de eerste zestiende finale in de Europa League. De ploeg van trainer Erik ten Hag is niet de eerste Nederlandse ploeg die de Spanjaarden tegenkomt in Europa. In 2007 trof FC Twente de kleine Spaanse club uit en thuis. Na een spectaculaire wedstrijd strandden De Tukkers uiteindelijk. Ten Hag was toen assistent-trainer bij FC Twente.

Na een aantal jaren van afwezigheid keerde FC Twente in 2006/2007 terug in Europa, maar daarin bleek Levadia Tallinn in de voorronde te sterk. Een jaar later mocht FC Twente het weer proberen, nu tegen Getafe. De eerste wedstrijd werd gespeeld in het Coliseum Alfonso Pérez, vlak onder Madrid. Zo’n 800 fans van FC Twente zagen dat de ploeg van trainer Fred Rutten niet minder was dan de Spanjaarden. Dat veranderde toen Edson Braafheid na een uur spelen rood kreeg. In de slotminuut maakte de thuisploeg een belangrijke goal via Ikechukwu Uche.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Enorme teleurstelling bij FC Twente na het laatste fluitsignaal. Jeroen Heubach links en Youssouf Hersi treuren.
Volledig scherm
Enorme teleurstelling bij FC Twente na het laatste fluitsignaal. Jeroen Heubach links en Youssouf Hersi treuren. © Reinier van Willigen

Rode kaart N’Kufo

In Enschede barstte het echte spektakel pas los. FC Twente was er in een uitverkocht Arke Stadion op gebrand om een 1-0 achterstand weg te poetsen. Dat ging aanvankelijk uitstekend, toen Robbie Wielaert FC Twente na een half uur spelen op voorsprong kopte. Na rust kreeg de thuisploeg zelfs een strafschop, maar die schoot Blaise N’Kufo tegen de vuisten van de Argentijnse doelman Roberto Carlos Abbondanzieri. Dat zorgde voor zoveel frustratie bij de Zwitser dat hij niet veel later een rode kaart kreeg, nadat hij een Spaanse verdediger naar de grond sloeg.

Aan de uitslag veranderde in de reguliere speeltijd niets meer, waardoor een verlening volgde. Daarin stopte Sander Boschker eerst nog een strafschop, maar het slimme en vervelende Getafe kwam toch op gelijke hoogte en niet veel later zelfs op voorsprong. Orlando Engelaar schoot de 2-2 nog tegen de touwen en in de slotminuut maakte Ramon Zomer zelfs nog de 3-2, maar verder kwam FC Twente niet.