Volledig scherm
FC Twente is net als de KNVB geen voorstander van het heel vroeg scouten van jeugdspelers. De club geeft de talentjes liever een prikkel in hun eigen omgeving. © Emiel Muijderman

FC Twente begint met drie Hotspots voor talentjes in de regio

ENSCHEDE - FC Twente begint volgende week met drie regionale Hotspots waar jonge talentjes onder 9 jaar één keer in de week worden getraind. De Enschedese club heeft dat in een brief aan alle regionale amateurclubs laten weten.

De drie Hotspots zijn gesitueerd bij De Zweef (Nijverdal), De Esch (Oldenzaal) en Bon Boys (Haaksbergen). FC Twente volgt de lijn van de KNVB. De bond heeft onlangs een brief gestuurd naar alle profclubs, waarin staat dat de bond het aantal spelers onder de 12 jaar wil beperken. Verder wil de KNVB ook dat voor jeugdspelers de afstanden tussen huis en club niet meer te groot zijn en moeten er beperkingen komen op ‘het beïnvloeden van kinderen’. Veel clubs halen al op zeer jeugdige leeftijd spelertjes binnen. Dat zorgt al jaren voor discussie in het Nederlandse voetbal. Het standpunt van FC Twente is helder. „Wij vinden het zeer van belang dat jeugdige spelertjes niet al op te jonge leeftijd geconfronteerd worden met (te) ver doorgevoerde selectieprocedures”, zegt hoofd opleidingen Eric Weghorst in de brief aan de clubs. „Dat getalenteerde spelertjes van onder 9 jaar zich ontwikkelen bij hun ‘eigen’ club vinden wij een uitstekende zaak. Wij willen het talent zolang als mogelijk laten spelen en trainen in de eigen regio, bij de eigen club.”

Om de talentjes toch een prikkel te geven is nu gekozen voor het model met Hotspots. „Op die manier beïnvloeden we een brede groep van getalenteerde spelers op jonge leeftijd middels een extra training onder leiding van de Twentse Voetbalschool die aangestuurd wordt door FC Twente”, aldus Weghorst. Vorig jaar heeft er bij Rohda Raalte een pilot gedraaid, die volgens alle betrokkenen goed is ontvangen.

Het is de bedoeling dat de talentjes één keer in de week worden getraind bij één van de drie amateurclubs verspreid over de regio. Om de druk niet op te voeren is er voor gekozen de voetballertjes nog niet in het shirt van FC Twente te laten trainen. De club heeft al langer een trainingsgroep voor onder 10 jaar. Die groep komt wekelijks bij elkaar op het trainingscomplex in Hengelo. FC Twente begint bij onder 11 met de opleiding. „Doel van de pilots is ook om de band met het amateurvoetbal aan te halen”, zegt Weghorst.