Volledig scherm
FC Twente scoort niet door een redding van Jeroen Zoet. De eindstand is 0-2 voor PSV in seizoen 2017/18. © Lars Smook

FC Twente brak in 1988 recordreeks van PSV

ENSCHEDE - PSV is nog altijd zonder puntenverlies in de eredivisie. De Eindhovenaren zijn ook de bezitters van het recordaantal gewonnen wedstrijden achter elkaar. In het seizoen 1987/88 pakte de club zeventien duels op rij de winst. Op speeldag 18 ging het mis. De tegenstander op die zaterdag in januari? FC Twente. Het werd 2-2.

De Twentse treffers werden destijds gescoord door Ron Willems en Piet Keur. "PSV had een geweldig elftal in die dagen, maar wij hadden ook echt een goede ploeg. Met de nadruk op ploeg", laat de trainer van toen, Theo Vonk, weten vanaf zijn vakantieadres in Thailand.

Herinnering 

Quote

We liepen na dat duel in Eindhoven met het hoofd in de wolken

Theo Vonk

Net als verdediger André Paus moet de tegenwoordig in Volendam wonende Vonk diep in zijn herinnering graven om dat duel terug te halen. Als ze worden geconfronteerd met het stoppen van de recordreeks van PSV dertig jaar geleden, vragen ze zich allebei, onafhankelijk van elkaar, af of dat die legendarische 3-3-wedstrijd was. Dat was het niet, want die werd drie jaar later in 1991 gespeeld. “We liepen na dat duel in Eindhoven met het hoofd in de wolken, en een paar dagen later werden we in de beker uitgeschakeld door de amateurs van Rheden", aldus Vonk.

De 2-2

Terug naar 17 januari 1988, naar de 2-2 van toen. "Heeft Wim Kieft toen gescoord tegen ons?", vraagt Paus zich af. "Niet? Dat verbaast me niks, want ik speelde altijd goed tegen hem.” Voor PSV scoorden Eric Gerets en Gerald Vanenburg. Bij PSV stonden onder meer sterren als Hans van Breukelen, Ronald Koeman en Søren Lerby in de basis. FC Twente werd dat seizoen derde. PSV won later in het jaar de Europacup 1.

Opstelling FC Twente: Snelders, Scharmin (15. Elzinga), Paus, Rutten, Van Rossum, Balm, Roelofsen, Willems, Huistra, Lipponen, Keur.