Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Toma Tudor & Sem van der Wal

FC Twente en Heracles zetten handtekening onder 10-jarige samenwerking

jeugdopleidingENSCHEDE/ALMELO - De kogel is door de kerk: FC Twente en Heracles hebben maandag de handtekeningen gezet onder de gezamenlijke opleiding, die in het komende seizoen moet ingaan. Beide clubs zijn een samenwerking aangegaan voor tien jaar. Er is onderweg geen uitstapmogelijkheid.

„Opleiden is een marathon en geen sprint”, wijst Tim Gilissen, Technisch Manager van Heracles Almelo op de duur van de samenwerking. De eerste rechten van de spelers die nu al in de opleiding zitten, liggen in eerste instantie nog bij FC Twente, maar wordt bij de nieuwe instromers  anders. „Het zal dan best misschien een keer voorkomen dat we allebei dezelfde speler een contract willen aanbieden, maar dan kan de speler zelf beslissen.”

Beide clubs verwachten ook geen problemen als beide hoofdtrainers bij de start van de voorbereiding hengelen naar dezelfde spelers uit de jeugd om die vlieguren te laten maken.

Budget geen probleem

FC Twente en Heracles gaan werken met een begroting van 1.8 miljoen. Beide clubs gaan de helft van dat bedrag inleggen. Het nieuwe budget is een vermindering van ongeveer 4 ton ten opzichte van de bestaande situatie. „Het geld gaat beter besteed worden”, zegt technisch directeur Ted van Leeuwen van FC Twente. „AZ zat ook niet in één keer op dit niveau, ook niet met het budget. De Academie moet een aantrekkelijk alternatief worden ten opzichte van de concurrentie. Uniek in Nederland is dat er twee uitstroommogelijkheden zijn naar eerste elftallen van een BVO.”

Regio te klein

„De regio is te klein voor twee academies op niveau”, vult Gilissen aan. „In het belang van het regionale talent geloven we dan meer in samenwerken dan in concurreren. We hebben goede afspraken met elkaar gemaakt en zijn van mening dat de Academie gebaat is bij stabiliteit en duurzame keuzes. In de komende jaren gaan we hard aan de slag om dit te realiseren.”

Scheefgroei verdwijnt

Volgens Rob Toussaint, algemeen directeur van Heracles, is er sprake van een fikse investering van Almelose zijde. Heracles gaat van ongeveer twee ton per jaar een bijdrage van negen ton. Bij FC Twente is het juist andersom. Die club gaat per jaar 1.1 miljoen bezuinigen op de opleiding. „Wij moesten ingrijpen en wilden nieuwe afspraken maken over de verhoudingen binnen de gezamenlijke jeugdopleiding, die sinds de start in 2003 zijn scheefgegroeid”, aldus Van der Kraan. „We gaan een samenwerking aan op basis van gelijkwaardige invulling, ook wat betreft de financiële bijdrage vanuit beide clubs.” De toekomstige transfersommen worden door beide clubs gedeeld. 

Heracles en FC Twente gaan samen met jeugdopleiding.
Volledig scherm
Heracles en FC Twente gaan samen met jeugdopleiding. © Heracles Media

Wedstrijden in Hengelo

Het bestuur van de Academie wordt gevormd door de Algemeen Directeuren en technisch eindverantwoordelijken van FC Twente en Heracles Almelo. De operationele dagelijkse leiding is in handen van de Hoofd Opleiding en Manager Opleiding. Voor die laatste functie werd onlangs Dominique Scholten aangesteld. Een nieuwe hoofd opleiding wordt nog gezocht. 

Nieuwe tenue

De trainings- en wedstrijdlocatie van de Academie zal komend seizoen niet veranderen. De jongste jeugdteams trainen op Sportcampus Diekman Enschede. De bovenbouw traint op het Trainingscentrum in Hengelo. De teams spelen hun wedstrijden op het Trainingscentrum. Ook bestaat de mogelijkheid dat wedstrijden worden gespeeld op Erve Asito, het stadion van Heracles Almelo. Er komt een nieuw tenue. Er wordt op dit moment gekeken naar nieuwe ontwerpen, met beide logo’s op het shirt.

Onder 11 verdwijnt

In de nieuwe opleiding verdwijnt de onder 11 groep. De talentjes in die leeftijdscategorie worden straks getraind in de zogenaamde Hotspots. In die Hotspots trainen de spelertjes één keer per week op een vaste locatie, maar ze blijven spelen bij hun eigen amateurclub. De huidige opleiding is afgelopen najaar al begonnen met die Hotspots voor onder 9 jaar op drie locaties in de regio: Haaksbergen, Oldenzaal en Nijverdal. Vanaf volgende week krijgt dat een vervolg met een uitbreiding naar Enschede (Vogido) en Coevorden (Germanicus). 

Beluister hieronder de meest recente aflevering van onze wekelijkse voetbalpodcast met Fardau en Leon: