Volledig scherm
© ANP

FC Twente geeft het in slotfase weg

ENSCHEDE - FC Twente heeft zondagmiddag verzuimd om op te klimmen naar de vijfde plaats. De Enschedese ploeg had tegen PEC Zwolle de zege voor het grijpen, kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar liet zich in de slotfase toch nog verrassen: 2-2.

Twente liet in De Grolsch Veste twee verschillende gezichten zien. In de eerste helft speelde het elftal zwak, na de pauze volgde het herstel.

Strafschop
Twente kwam al na tien minuten op voorsprong dankzij een benutte strafschop van Klich. De thuisploeg kreeg die penalty omdat de jonge Zwolse verdediger Sandler Mokotjo na een flitsende demarrage een opzichte duw in de rug gaf. Die goal was allesbehalve het startsein van een zorgeloze middag voor Twente. De ploeg van Rene Hake knoeide er in de eerste helft op los en dwong niets af. De slordigheden en misverstanden regen zich 45 minuten aaneen.

Mokthar maakt geen vrienden
Zwolle had het overwicht en vlak voor rust bracht uitgerekend oud-Twente-speler Mokhtar zijn ploeg op 1-1. Die treffer was gezien het spelbeeld verdiend, alleen verzuimde scheidsrechter Higler een paar seconden daarvoor Twente een tweede strafschop te geven na hands van verdediger Van de Pavert. Uit de daaruit voortvloeiende tegenstoot was Mokhtar succesvol. De linkerspits, die weinig goede herinneringen aan Enschede bewaart, troefde Twente-verdediger Bijen af, en krulde de bal vervolgens in de verre hoek.

Mokhtar vierde zijn treffer daarna provocerend voor VAK-P. Dat kwam hem op een bierdouche en een striemend fluitconcert te staan.

Ünal haalt uit
Na rust kwam er iets meer leven in het elftal. Twente pakte het initiatief in de wedstrijd en eindelijk kwamen er ook mogelijkheden. De eerste kans was na 65 minuten voor de net ingevallen Seys. De Belg kreeg de bal op een presenteerblaadje aangereikt van Celina, maar zijn eerste balcontact eindigde na een slap rollertje in de handen van doelman Van der Hart. Twee minuten later kopte Unal de bal op de lat en opnieuw was Celina de aangever. Even later vond Celina Unal opnieuw, maar dit keer kon hij geen vaart achter zijn kopbal krijgen.

Na 77 minuten leverde het samenspel tussen de twee huurlingen wel succes op. Celina stuurde Unal de diepte in en die haalde verwoestend met links uit: 2-1.

Gelijkmaker
Twente leek op weg naar de zege, maar in de 82ste minuut werd het vanuit het niets 2-2. Zwolle-middenvelder Warmerdam mocht ongehinderd aanleggen. Twente kreeg het daarna niet voor elkaar om zich nog een keer op te richten.