Volledig scherm
Fran Sol maakt gelijk uit een corner in de wedstrijd tegen FC Twente. © Proshots

FC Twente in de lucht kwetsbaar

ENSCHEDE – FC Twente neemt het zaterdagavond op tegen SC Heerenveen. FC Twente verloor slechts twee van de laatste elf thuisduels met SC Heerenveen in de Eredivisie en behaalde in zeven wedstrijden in deze reeks een clean sheet.

SC Heerenveen begon ijzersterk dit seizoen, maar kent al enkele weken een behoorlijke dip. Heerenveen is namelijk de slechtst presterende Eredivisieploeg over de laatste vijf speelronden (1 punt, doelsaldo -11), terwijl alleen PSV (15) meer punten pakte in de eerste zes speelronden dan de Friezen (14).

Zeker in uitwedstrijden presteren de Friezen matig. In Eredivisie-uitwedstrijden heeft sc Heerenveen alleen tegen de traditionele top-3 een lager winstpercentage dan tegen FC Twente. Heerenveen heeft net als vorig seizoen elf punten uit de eerste zes uitwedstrijden. De ploeg van Jurgen Streppel pakte in 2016/17 uit de laatste elf uitduels nog maar drie punten.

Kopgoals
Twente kreeg dit Eredivisieseizoen al zes kopdoelpunten tegen en dat is meer dan elk ander team en één meer dan de Tukkers in het gehele vorige seizoen incasseerden. Toen scoorden tegenstanders gezamenlijk vijf keer met het hoofd tegen FC Twente.

Assistkoning
Martin Ødegaard loste dit seizoen al 24 schoten af in de Eredivisie. Ondanks dat is de Real Madrid-huurling de speler met de meeste schoten zonder 1 keer te scoren dit Eredivisie-seizoen. Daar tegenover staat dat Heerenveen een assistkoning in huis heeft in de persoon van Denzel Dumfries. Geen speler gaf dit Eredivisie-seizoen meer assists dan de rechtsback. AL vijf keer gaf hij de beslissende bal. Daarmee staat hij gelijk met Hakim Ziyech en Alireza Jahanbakhsh. De laatste assist van Dumfries dateert echter alweer van de vierde speelronde.

Gegevens OptaSports en Gracenote.