Volledig scherm
© Lars Smook

FC Twente is blij maar schaamt zich ook

ENSCHEDE – Onno Jacobs heeft vrijdagmiddag verheugd gereageerd op de beslissing van de beroepscommissie om de club in de eredivisie te houden.

„Wij zijn natuurlijk ingenomen met deze beslissing van de KNVB-beroepscommissie”, luidde de eerste reactie van de interim-directeur van de club uit Enschede. „Wij willen nogmaals benadrukken dat FC Twente zich schaamt voor het gevoerde beleid in de achterliggende periode. Daarover geen discussie.”

Terecht boeten
„FC Twente heeft daarvoor ook terecht moeten boeten”, stelt Jacobs. „Wij hopen dat we nu een streep kunnen zetten onder het verleden en in gezamenlijkheid, met KNVB en collega-clubs, door kunnen. Er is voor FC Twente veel werk aan de winkel, want door dit alles is een grote achterstand ontstaan wat betreft de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Die achterstand moeten we met de steun van onze achterban zo
snel mogelijk inhalen.”

Tranen van geluk
Jacobs was naar eigen zeggen erg emotioneel toen hij de uitspraak van de beroepscommissie vernam. „Ik heb om me heen ook tranen van geluk gezien”, bekende hij.

„Ik ben hier in januari aan de slag gegaan om de licentie van deze club te behouden. Ik ben enorm opgelucht dat dit gelukt is. Ik ben blij dat de beroepscommissie ons kernpunt overeind heeft gehouden. We dachten echt dat we de licentie zouden houden
als we schoon schip zouden maken en ons aan alle afspraken zouden houden. Na de uitspraak van de licentiecommissie en de rechter ben ik ook gaan twijfelen. Maar gelukkig dacht de beroepscommissie hetzelfde.”

Felicitatie van Van Oostveen
Jacobs benadrukte dat er nog wel werk wacht. „We moeten financieel schoon schip maken”, doelde hij op een schuld van zo'n 80 miljoen euro die de club heeft opgebouwd. De interim-directeur vreest echter niet dat FC Twente in het najaar alsnog de proflicentie verliest als het voor de negende keer op rij ingedeeld wordt in categorie 1 met clubs met financiële problemen.

„We hadden uitstel gekregen om een goede begroting in te dienen. Maar we hebben ons huiswerk gedaan en al een goede begroting voor de eredivisie ingeleverd. Ik ben meteen na de uitspraak oprecht gefeliciteerd door Bert van Oostveen, de directeur van de KNVB. We gaan woensdag al met die bond en de ECV om de tafel zitten. De verhoudingen tussen ons moeten worden hersteld.”