Volledig scherm

FC Twente-keeper Volkmar Groß (66) overleden

ENSCHEDE/BERLIJN - De vroegere doelman Volkmar Groß van FC Twente is donderdag 3 juli op 66-jarige leeftijd overleden. De Duitser stond van 1974 tot 1976 onder contract bij de Enschedese eredivisionist. Hij speelde 65 wedstrijden voor FC Twente en stond ook onder de lat tijdens de twee UEFA Cup-finaleduels tegen Borussia Mönchengladbach in 1975.

Groß werd op 31 januari 1948 in Berlijn geboren. Hij maakte als keeper zijn profdebuut voor Hertha BSC in 1967. In totaal kwam Groß ruim honderd competitieduels uit voor de Berlijnse club. Hij verdedigde eind 1970 eenmaal in een vriendschappelijke interland tegen Griekenland het doel van West-Duitsland.

In 1971 raakte Groß betrokken bij een omvangrijk omkoopschandaal in de Duitse Bundesliga. Voor zijn aandeel in de opzettelijk verloren wedstrijd tegen Arminia Bielefeld in dat jaar werd hij twee jaar geschorst. Die straf werd later teruggebracht tot één seizoen. In de tussentijd was Groß verhuisd naar Zuid-Afrika, waar FC Cape Towen uit Kaapstad zijn nieuwe club werd.

De Duitser kwam in 1974 naar FC Twente, waar de vaste doelman Piet Schrijvers naar Ajax was vertrokken. Diens vervanger Marc de Clerck en reserve Henny Ardesch waren op dat moment allebei geblesseerd. Gedurende 2,5 seizoenen speelde Groß in totaal 79 officiële wedstrijden voor de Enschedeërs.

In 1977 maakte Groß de overstap naar Tennis Borussia Berlin, die dat jaar uit de Bundesliga degradeerde. Het volgende seizoen werd hij doelman bij Schalke 04. Aansluitend ging hij in de Verenigde Staten spelen, bij Minnesota Kicks en San Diego Sockers. In 1983 stopte Groß daar.

De oud-doelman was al jarenlang ziek. Hij werd eerst behandeld aan prostaatkanker en kreeg later een longziekte. ,,Maar ik wil geen medelijden'', zei hij daarover. ,,Zo is het leven nu eenmaal.''

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement