Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

FC Twente leidde licentiecommissie om de tuin

ENSCHEDE - Eén van de vier vrijdag opgelegde boetes van ruim 45.000 euro van de beroepscommissie van de KNVB heeft Twente gekregen voor het om de tuin leiden van de licentiecommissie en een poging daartoe van de beroepscommissie. Dat blijkt uit het zaterdag rond 17.00 uur openbaar gemaakte volledige vonnis van de beroepscommissie.

Twente heeft volgens dat vonnis de indruk gewekt een diepgaand forensisch onderzoek te hebben ingesteld naar malversaties bij transfers. Maar vanwege gebrek aan geld werd dit al snel ingeperkt. De club heeft nagelaten dat de afgelopen maanden te melden en zelfs bij de beroepscommissie nog de indruk gewekt dat het onderzoek door IVY Advocaten allesomvattend was.

De beroepscommissie vindt dit kwalijk, temeer daar het mede aan de inzet en sturing van de licentiecommissie te danken is dat Twente schoon schip kon maken. Deze meest recente tekortkoming leidt tot de maximale boete van 45.250 euro.

Oud-bestuurders
De beroepscommissie van de KNVB heeft ook inzage gehad in de afspraken die Twente heeft gemaakt met de oud-bestuurders Trebbe, Van der Laan, Munsterman en Ten Hag. Er zijn zogenoemde vaststellingsovereenkomsten gesloten waaruit blijkt dat de oud-bestuurders die vele miljoenen in Twente hebben gestoken, ‘aanzienlijke kwijtscheldingen hebben gedaan’.

Wantrouwend geworden door de reputatie van Twente heeft de beroepscommissie nadrukkelijk gevraagd of er ook bij deze overeenkomsten geheime nevenovereenkomsten zijn gesloten. Volgens de commissie hebben de bestuurders Heerts, Schutrups en Jacobs verzekerd dat dit niet het geval is.

Het is de commissie duidelijk geworden dat de banden met de oud-bestuurders ‘organisatorisch en functioneel’ zijn doorgesneden.