Volledig scherm
Richairo Zivkovic maakt de 1-1 voor FC Utrecht. Hij straft een fout af van Stefan Thesker. Foto: ANP Pro Shots

FC Twente met man meer niet langs Utrecht

ENSCHEDE – Door een vroege rode kaart voor FC Utrecht-verdediger Ramon Leeuwin had FC Twente ruim 81 minuten een man meer. Toch kwamen de Tukkers zondagmiddag in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen de Domstedelingen.

Daarmee liet FC Twente, inmiddels acht wedstrijden ongeslagen, het na te stijgen naar de vijfde plek op de ranglijst.

Van der Lely voor geblesseerde Trajkovski, terugkeer Ede
Dejan Trajkovski brak vorige week tijdens zijn debuut voor de Sloveense nationale ploeg zijn sleutelbeen en is zeer waarschijnlijk tot de winterstop uitgeschakeld. Daardoor stond Jeroen van der Lely wederom aan de aftrap. Daartegenover stond de terugkeer van Chinedu Ede. De Duitser was enkele weken uitgeschakeld met rugklachten, maar behoorde tot de basiself tegen FC Utrecht.

Vroege rode kaart voor FC Utrecht
Het duel beloofde een evenwichtige krachtmeting te worden tussen de nummer zes en zeven van de eredivisie. Maar al na acht minuten drukte scheidsrechter Allard Lindhout zijn stempel op de wedstrijd. Enes Ünal werd op weg naar het doel gevloerd door Ramon Leeuwin, die met rood van het veld werd gestuurd. Lindhout wilde de bal bovendien op de stip leggen, maar werd goed gecorrigeerd door assistent-scheidsrechter Terry Hoekstra. Bersant Celina mikte de daaropvolgende vrije trap vanaf zeventien meter over.

Gelijke stand na blunders Ruiter en Thesker
Na de rode kaart ontpopte zich desalniettemin een vermakelijke wedstrijd, waarin FC Twente domineerde. Het eerste grote wapenfeit was ook voor de Tukkers. Een fout van Robbin Ruiter, die een dieptepass verkeerd inschatte en zijn doel uit stormde, werd op fraaie wijze afgestraft door Hidde ter Avest (1-0). Lang kon FC Twente niet genieten van de voorsprong. Vier minuten later zorgde een blunder aan de overzijde voor de 1-1. Stefan Thesker verdedigde slecht uit en schoof de bal in de voeten van Yassin Ayoub, wiens schot nog wel gepareerd werd door Nick Marsman. Richairo Zivkovic kopte de rebound echter ongehinderd binnen.

Kansen voor FC Twente, maar treffer blijft uit
Hoewel FC Twente in de tweede helft lange tijd aandrong, wist de ploeg het numerieke overwicht niet uit te buiten. De Tukkers waren een paar keer dichtbij via Celina en een omhaal van Ünal, maar de grootste kans was lange tijd voor FC Utrecht. Thesker liet zich te gemakkelijk opzij zetten door Sébastien Haller. De Franse spits kwam daardoor één op één te staan met Marsman, maar miste.

In de slotfase probeerde Hake de zege te forceren, met Jari Oosterwijk bracht hij extra lengte in de frontlinie. Er volgden nog kansen voor Kamohelo Mokotjo, Yaw Yeboah en Oosterwijk, maar ook in de zeven minuten extra tijd bleef de treffer en daarmee de winst uit, waardoor FC Twente het naliet te stijgen naar de vijfde plek op de ranglijst.

FC Twente – FC Utrecht 1-1 (1-1)
Score: 22. Ter Avest 1-0, 26. Zivkovic 1-1.
FC Twente:n Marsman, Ter Avest, Bijen, Thesker, Van der Lely (82. Oosterwijk), Mokotjo, Celina, Klich, Yeboah, Ünal, Ede (46. Seys).
FC Utrecht: Ruiter, Troupée, Leeuwin, Janssen, Van der Meer, Amrabat, Strieder (90+6. Joosten), Barazite (75. Van der Maarel), Ayoub (90. Ludwig), Zivkovic, Haller.
Scheidsrechter: Lindhout.
Gele kaart: Ruiter, Van der Maarel, Troupée (FC Utrecht).
Rode kaart: 9. Leeuwin (FC Utrecht).
Toeschouwers: 25.100.