Volledig scherm
© Emiel Muijderman

FC Twente misleidt de KNVB bij transfer Dusan Tadic

ENSCHEDE - FC Twente heeft bij de verkoop van Dusan Tadic 1,8 miljoen euro vergoeding voor het management van Tadic buiten de boeken gehouden. Zeven ton van dat bedrag is later via nepfacturen, die door Tadic’ management werden ingediend, uitbetaald.

In totaal ging van de 13 miljoen transferopbrengst 3,6 miljoen euro naar het bureau Friends & Football (F&F), dat Tadic begeleidt. Dat blijkt uit interne documenten van FC Twente, die in het bezit zijn van De Twentsche Courant Tubantia.

Toezicht
Bij de verkoop van Tadic in juli 2014 aan Southampton zijn er twee afzonderlijke contracten opgemaakt. In elk contract werd de helft van de exorbitant hoge bemiddelingskosten van 3,6 miljoen opgenomen. Het tweede contract werd geheimgehouden voor de KNVB. Twente wilde Hakim Ziyech van Heerenveen als opvolger van Tadic aantrekken, maar stond onder financieel toezicht van de voetbalbond. Als de KNVB had geweten dat de financiële positie van de club in werkelijkheid 1,8 miljoen euro slechter was dan door Twente gemeld, was de bond daarmee vrijwel zeker niet akkoord gegaan.

Verzwegen
De tweede 1,8 miljoen kon om die reden niet zomaar worden overgemaakt. Directeur Gerald van den Belt van FC Twente moest helpen om een oplossing te verzinnen voor het deel van het contract met F&F, dat de (oud) bestuurders Munsterman en Van der Laan voor de KNVB hadden verzwegen. Om de uitbetaling van het geheime tweede contract te rechtvaardigen, diende F&F vorig zomer bij Twente voor 712.500 euro nepfacturen in voor niet-verrichte werkzaamheden. Het restant, 1,1 miljoen euro, is op dit moment nog steeds niet betaald. Van den Belt zit sinds december ziek thuis. Hij moet nu vrezen voor het oordeel van de KNVB, omdat hij voor het karretje werd gespannen om mee te helpen bij het bedenken van creatieve oplossingen voor de door medebestuurders veroorzaakte chaos rond de transfer Tadic.

Verantwoordelijk
FC Twente zegt in een reactie, dat de feiten bij de club al bekend waren en in januari zijn gemeld aan de onderzoekers, de KNVB en de gemeente Enschede. Van der Laan is zich van geen kwaad bewust. Hij zegt: “Ik heb na het afsluiten van de transfer van Dusan Tadic details aan de verantwoordelijken binnen FC Twente (lees: Van den Belt) doorgegeven voor verdere afwikkeling. Na enig tijd is gebleken dat men verzuimd heeft de KNVB in kennis te stellen van de extra commissie voor F&F. Ik heb hier zelf geen bemoeienis mee gehad, noch heb ik een anderen opdracht gegeven een en ander niet te melden.”

In De Twentsche Courant Tubantia van dinsdag een grote reportage over de deal Tadic, die het daglicht niet kon verdragen.

Volledig scherm
FC Twente misleidde de KNVB bij de verkoop van Tadic © ANP