Volledig scherm

FC Twente opent seizoen met 2-1 nederlaag in eigen huis

ENSCHEDE. Voor FC Twente is het seizoen teleurstellend begonnen, met een 2-1 nederlaag in eigen huis tegen Excelsior. Al na twaalf minuten keken de Tukkers tegen een achterstand aan door een doelpunt van Kevin Vermeulen, een kwartier na de rust werd het zelfs 2-0 voor de Rotterdammers nadat Leeroy Owusu doel trof. Jari Oosterwijk bracht de spanning in de wedstrijd, acht minuten voor het verstrijken van de officiele speeltijd, terug. Maar in de slotminuten wist FC Twente, net als in het gros van de wedstrijd, nauwelijks gevaar te stichten.

Bij FC Twente maakten Dejan Trajkovski en Fredrik Jensen hun officiële debuut. Ook Hakim Ziyech en Kamohelo Mokotjo, die afgelopen week ziek waren, stonden ‘gewoon’ aan de aftrap. De Tukkers moesten het daarentegen nog stellen zonder Manchester City-huurlingen Enes Ünal, die een schorsing meeneemt uit zijn laatste wedstrijd met NAC Breda, en Yaw Yeboah, die nog niet speelgerechtigd is. Stefan Thesker, de nieuwe aanvoerder, kampte de afgelopen weken met een liesblessure en begon op de bank.

Nog geen wederopstanding
‘We shall arise’, was de boodschap op een gigantische sfeeractie van Vak-P. Het moest een voorbode worden op een positieve seizoensouverture. Maar op het veld liet de wederopstanding nog op zich wachten. Sterker nog, de ruim 25.000 Tukkers in de Grolsch Veste keken al na twaalf minuten tegen een achterstand aan. Op aangeven van Nigel Hasselbaink zette Kevin Vermeulen, na een te late verdedigende actie van Trajkovski en matig keeperswerk van Nick Marsman, met een tergend langzame bal Excelsior op een 1-0 voorsprong. En het tegenspoed zette zich verder door. Zo moest Mokotjo het veld al na 24 minuten verlaten met een blessure, was Ziyech nog geen schim van de speler die hij vorig seizoen was en had scheidsrechter Siemen Mulder de bal op de stip moeten leggen, nadat Jari Oosterwijk opzichtig onderuit werd geduwd in het strafschopgebied. Tussen alle bedrijvigheid door toonde FC Twente zich weliswaar de meest dominante ploeg, maar creëerde het, een paar schoten uit de tweede lijn daargelaten, geen uitgespeelde kansen.

FC Twente vindt aansluiting, maar verliest
Na de rust werd het alleen nog maar erger voor FC Twente. Terwijl de Tukkers de grootste moeite hadden het compacte Excelsior te doorbreken, counterden de Rotterdammers er, net als in de eerste helft, lustig op los. De Rotterdamse club, die slechts drie van de achttien voorgaande uitwedstrijden tegen FC Twente wist te winnen, kwam zelfs op een 2-0 voorsprong. Uit een afgemeten steekpass van Luigi Bruins schoot Leeroy Owusu, via de binnenkant van de paal, fraai binnen. FC Twente oogde daarna een pooslang lamgeslagen, maar herpakte zich in de slotfase. Tien minuten voor tijd keerde het geloof terug bij de Tukkers. Invaller Thesker, die door trainer René Hake naast de lange tijd onzichtbare Oosterwijk werd geposteerd, kopte goed door, waarna Oosterwijk de 1-2 binnen werkte. Gesteund door de trouwe Twentse aanhang maakten de Tukkers in de slotminuten nog jacht op de gelijkmaker, maar de Enschede ploeg zorgde nauwelijks voor gevaar, waardoor Twente het seizoen in mineur is begonnen.

FC Twente – Excelsior 1-2 (0-1)
Scoreverloop: 13. Vermeulen 0-1, 61. Owusu 0-2, 82. Oosterwijk 1-2.
FC Twente: Marsman, Ter Avest (79. Thesker), Andersen, Bijen, Trajkovski, Mokotjo (25. Hölscher), Ziyech, Van der Heyden, Ede, Oosterwijk, Jensen (67. Børven)
Excelsior: Muyters, Owusu, Drost, Mattheij, Kuipers, Vermeulen, Koolwijk, Bruins, Ondaan (89. Badjeck), Hasselbaink (76. Ribeiro), Elbers (84. Masop).
Scheidsrechter: Mulder.
Gele kaart: Trajkovski (FC Twente) Koolwijk, Elbers, Kuipers (Excelsior)
Toeschouwers: 25.100.

Volledig scherm
© Dolf Ruesink
Volledig scherm
© Dolf Ruesink
Volledig scherm
© Dolf Ruesink