Volledig scherm
Nieuweling Noa Lang was zaterdagavond aandachtig toeschouwer in De Grolsch Veste. © ANP Sport

FC Twente overtuigt niet, maar de trainer kan leven met resultaat

ENSCHEDE - Voor het eerst sinds 7 december pakte FC Twente weer eens een punt, maar de oersaaie 0-0 tegen FC Groningen werd door het thuispubliek niet bepaald met gejuich begroet. Toch zag trainer Gonzalo Garcia lichtpuntjes bij de herstart van het seizoen.

Na afloop klonken er zelfs fluitconcerten in De Grolsch Veste. De hoop dat FC Twente fris en fruitig uit de winterstop zou komen en eindelijk weer eens een driepunter zou pakken, bleek tevergeefs. FC Twente tegen FC Groningen was een zwakke wedstrijd, waarin de verdedigingen van beide ploegen de baas waren.  Kansen waren er nauwelijks, al kregen de bezoekers na een discutabele strafschop in de tweede helft wel een uitgelezen kans om het duel van het slot te halen. Hrustic faalde en dat paste wel in het beeld van een wedstrijd, die van slechte passes, keuzes en misverstanden aan elkaar hing. 

Druk was groot

FC Twente-trainer Garcia erkende dat het publiek geen spektakelstuk had gezien, maar de oefenmeester was zeker niet ontevreden met het optreden van zijn verbouwde elftal. „FC Twente is een grote club en dan verwachten veel mensen dat je je meeste thuiswedstrijden wint, maar je mag niet vergeten uit welke serie wij komen. De druk was groot. En dan kan ik wel leven met een punt.  We hebben dit seizoen vier punten gepakt van een hele sterke tegenstander. Dat is prima. We zitten in een proces, wat soms lastig is, maar we gaan het oplossen. Daar geloof ik heilig in ik vind het mooi om dat voor elkaar te krijgen.”

Aanvallend zwak

De laatste keer dat FC Twente een punt pakte was bij ADO Den Haag. Ook toen werd het 0-0.  „Aanvallend moet het beter”, vindt ook Garcia. „Maar verdedigend hebben we het dit keer goed gedaan. We hebben niets weggegeven en dat is een enorme verbetering ten opzichte van de vorige wedstrijden.” De organisatie stond, zoals Garcia dat in trainersjargon, aangaf. 

Quote

We zitten in een proces, wat soms lastig is, maar we gaan het oplossen.

Gonzalo Garcia

„Het belangrijkste was dat we onze spelers weer houvast gaven, een handvat na de slechte serie. Alles in voetbal begint bij je organisatie. Daar hebben we onze nadruk in eerste instantie op gelegd.  In Spanje of Italië zouden ze dit een prima wedstrijd hebben gevonden”, zegt hij.

Garcia vond niet dat zijn ploeg te behoudend had gespeeld voor eigen publiek. „We gaven Groningen bewust de ruimte in de opbouw, maar dat wil niet zeggen dat we verdedigend speelden. Zaak is alleen, dat als we de bal hebben, we veel zuiniger worden. Er waren een paar mogelijkheden om tot een kans te komen, maar op die momenten waren we te slordig.”

Nieuwe spelers

Garcia hoopt de komende weken dat zijn selectie nog aangevuld wordt. De roep om nog centrale verdediger en nog een aanvaller is groot in Enschede. De oefenmeester wil niet vooruitlopen op het feit dat de kleedkamer dan wel heel erg druk wordt. Met andere woorden: wie gaan, danwel mogen weg, en voor wie is er straks eventueel geen plek meer? 

Bekijk via deze link de samenvatting van de wedstrijd FC Twente - FC Groningen

Volledig scherm
Gonzalo Garcia geeft instructies aan invaller Haris Vuckic. © BSR Agency
  1. Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportverslaggever’
    Over Ons

    Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportver­slag­ge­ver’

    Als klein jochie wist Leon ten Voorde al dat hij sportjournalist wilde worden. “Ik voetbalde iedere dag op het pleintje en zag al vrij snel dat mijn vriendje veel beter was dan ik.” Dat vriendje, Erik ten Hag, werd profvoetballer bij FC Twente en is nu de hoofdtrainer van Ajax. Leon ten Voorde werd voetbalanalist en clubwatcher bij De Twentsche Courant Tubantia. We vroegen Leon ten Voorde naar de - volgens hem- mooiste doelpunten ooit.