Volledig scherm
Thesker speelt mogelijk centraal achterin © Frans Nikkels

FC Twente overweegt nieuw systeem in De Kuip

De kans is aanwezig dat FC Twente zondag bij Feyenoord gaat spelen met vijf verdedigers. Het 5-3-2-systeem wordt in Nederland steeds meer gebruikt.

Hoewel de accenten vrijdag op de besloten training pas worden aangebracht, is de kans aanwezig dat Twente wat extra cement gaat storten in de laatste linie. Het vertrouwde 4-3-3 zou wel eens ingeruild kunnen worden voor 5-3-2.

Verwacht wordt dat in het 5-3-2 systeem Ter Avest, Andersen, Bijen, Thesker en Trajkovski de laatste linie vormen.

Trainers reppen in dat geval overigens liever over 3-5-2, omdat die benaming bij de buitenwacht wat minder defensief overkomt. In de praktijk betekent het dat je met drie man centraal achterin speelt en twee vleugelverdedigers, die in balbezit doorschuiven naar voren.

Experiment
Twente-trainer Hake probeerde de variant onlangs in het oefenduel tegen Al Taawoun FC uit Saoedi-Arabië. Het experiment mislukte. „Maar dat lag niet aan het systeem, maar aan de uitvoering”, zei Hake. Hij was destijds vooral kritisch over de instelling van zijn spelers.

Als Hake tot een aanpassing overgaat, is dat geen primeur van Twente in De Kuip, want zijn voorganger Alfred Schreuder speelde in 2015 met de centrale verdedigers Bengtsson, Lachman en Bjelland. Twente hield stand maar verloor met 3-1.

Feyenoord - FC Twente begint zondag om 14.30 uur.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo