Volledig scherm
© BSR Agency

FC Twente schroeft begroting op met 3 miljoen euro

ENSCHEDE - FC Twente heeft de begroting voor dit seizoen van 23 miljoen euro opgetrokken naar 26 miljoen. De verhoging van het budget laat onverlet dat er voor dit seizoen een tekort van drie miljoen wordt verwacht.

Dat zei algemeen directeur Paul van der Kraan bij de presentatie van de jaarcijfers over het seizoen 2018/2019. Door de verhoging van het budget konden vlak voor de competitie nog enkele spelers worden aangetrokken en is er de komende winter nog wat ruimte om iets te doen op de transfermarkt.

Meevallers

Twente kon de begroting optrekken door enkele meevallers. De grootste daarvan is de schikking die is getroffen Matthias Bunge, de makelaar van voormalig Twente-speler Jesus Corona. Deze Argentijnse spelersagent had nog 3,8 miljoen euro tegoed van Twente, welk bedrag in termijnen zou worden afgelost. Bunge nam onlangs genoegen met uitbetaling van 3,4 in één keer. Verder zorgden doorverkoopvergoedingen die de club afgelopen zomer ontving na transfers van oud-spelers voor een meevaller.

Er wordt voor dit seizoen gerekend op een verlies van 3,2 miljoen euro. Volgend seizoen mag het negatieve resultaat nog maximaal vijf ton zijn, zo heeft de club zichzelf opgelegd. ,,De inkomsten moeten omhoog”, aldus Van der Kraan. Daarbij wordt vooral ingezet op hogere inkomsten uit sponsoring. De club heeft vooral moeite met het vinden van grotere sponsoren – zogeheten Stersponsors – die enkele tonnen bijdragen. Van de zes Stersponsors die er ooit waren, zijn er nog maar drie over.

Netwerk

Twente zoekt ook naar nieuwe wegen om sponsors aan zich te binden. Zo wil de club bedrijven in de regio helpen bij het vinden en/of behouden van talentvolle werknemers. Van der Kraan: ,,We beschikken als club over een zeer groot zakelijk netwerk en hebben ook goede contacten met de UT, Saxion en het ROC van Twente. We kunnen een verbindende rol spelen.” Daarbij noemt Van der Kraan als voorbeeld, dat er nogal wat bedrijven in de regio hoogopgeleide buitenlandse werknemers in dienst hebben die geen sociaal netwerk in Twente hebben en daardoor overwegen weer te vertrekken. ,,Als we die mensen eens zouden uitnodigen rond onze thuiswedstrijden en met elkaar in contact brengen dan hebben ook hun werkgevers daar belang bij.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Sfeeractie van Vak-P. De fans hadden een vooruitziende blik. © Lars Smook

Vorig seizoen exploitatieverlies van bijna zes miljoen

FC Twente moet over drie seizoenen financieel zodanig gezond zijn dat er sprake is van ‘een normale situatie’. Zonder transferinkomsten moet er dan ook sprake zijn van een positief resultaat. Door de saneringsoperatie van afgelopen voorjaar is de financiële stress verdwenen. ,,Maar we zijn er nog niet”, benadrukt algemeen directeur Paul van der Kraan.

De club leed vorig jaar een exploitatieverlies van 5,8 miljoen euro op de bedrijfsactiviteiten. De belangrijkste oorzaak van het exploitatieverlies ligt in inkomstendaling als gevolg van de degradatie. Het eigen vermogen van de club moet volgens het herstelplan de komende jaren steeds met vijf procent worden verbeterd. Afgelopen seizoen bedroegen de inkomsten 22,5 miljoen euro, terwijl er 28,3 miljoen werd uitgegeven. Het exploitatietekort ontstond door:

• Te hoge personeelskosten (doorlopende contracten van spelers).
• 1,2 miljoen kosten voor advocaten, notarissen en financieel-experts bij saneringsoperatie.
• Daling van de tv-opbrengsten met 4,2 miljoen.
• Daling van de sponsorinkomsten met 2,5 miljoen.
• Het betalen van afkoopsommen, onder meer aan de ontslagen trainer Marino Pusic. Van der Kraan: ,,We moeten trainers geen langjarige contracten meer aanbieden.”
• Het exploitatieverlies over 2018/2019 is ‘omgedraaid’ in een nettowinst van 11 miljoen. Dit kon door:
• Kwijtschelding door de gemeente (5 miljoen).
• Kwijtschelding door een bank met 4,5 miljoen (ABN AMRO-red.).
• Verkoop ca. kwart van aandelen van de club aan sponsoren (opbrengst 9 miljoen).
• Het omzetten van rentedragende lening in achtergestelde lening door gemeente (4 miljoen).

Volledig scherm
Graphic met belangrijkste informatie uit jaarrekening 2018/2019. © FC Twente