FC Twente start lobby bij KNVB

EINDHOVEN - De topclubs uit de eredivisie met beloftenteams in de eerste divisie voeren een lobby voor nieuwe regels bij de KNVB. PSV, Ajax en FC Twente vinden het huidige systeem te rigide.

Een aantal jonge talenten is daarvan de dupe geworden. Bekende voorbeelden zijn FC Twente-speler Dico Koppers (23) en PSV’er Zakaria Bakkali (18). Ze hebben vijftien of meer wedstrijden in het eerste elftal gespeeld en kunnen daardoor geen minuten meer maken bij het beloftenteam. De ontwikkeling van deze spelers loopt daardoor vertraging op. Bakkali was na de winterstop goed voor iets meer dan een half uur speeltijd.

PSV-trainer Phillip Cocu meldde in januari al dat hij wil dat de regels voor jonge spelers versoepeld worden. Daarnaast hopen de clubs dat de KNVB nog een reglementswijziging accepteert. Spelers die op vrijdag in de beloftencompetitie uitkomen, mogen niet meer op zaterdag of zondag in de eredivisie spelen. Jonge spelers worden daardoor soms uit voorzorg gespaard voor het eerste elftal, zeker als daar gaten vallen door schorsingen en blessures.

Of de eerstedivisieclubs wel akkoord gaan met een wijziging, is de vraag. De proef met beloftenelftallen duurt twee jaar, meerdere clubs waarschuwden vooraf al voor mogelijke competitievervalsing. Wedstrijden van Jong-teams op vrijdag worden soms met totaal andere elftallen gespeeld dan duels op maandag. Ook in ‘Europese’ weken blijkt dat de clubs veel spelers sparen die tegen het eerste elftal aanschurken.

Zowel PSV, Ajax als FC Twente gebruikten veel meer spelers voor de wedstrijden in de eerste divisie dan normale clubs. Ajax spant de kroon, meer dan vijftig voetballers kwamen uit voor middenmoter Jong Ajax. Jong FC Twente en Jong PSV gebruikten rond veertig spelers. De andere eerstedivisieteams hikken niet zozeer aan tegen het toelaten van meer jonge spelers, wel hebben ze grote moeite met het opstellen van ervaren reserves in beloftenteams. Zo kan het gebeuren dat bij PSV regelmatig de gelouterde Przemyslaw Tyton in de goal staat en soms een keeper uit de A1: Zeus de la Paz.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement