Volledig scherm
FC Twente-trainer Gonzalo Garcia baalt nog steeds van de manier waarop zijn ploeg verloor van Ajax. © BSR Agency

FC Twente-trainer Garcia kiest weer voor Wout Brama

HENGELO - FC Twente-trainer Gonzalo Garcia kiest zaterdag tegen ADO Den Haag waarschijnlijk voor dezelfde formatie als tegen Ajax. Dat betekent dat Wout Brama weer de voorkeur krijgt boven Javier Espinosa.

,,We hebben niet zoveel mogelijkheden om te veranderen”, zegt Garcia, die op Tim Hölscher na iedereen aan boord heeft. ,,Als we opeens veel dingen anders gaan doen, gaan we fouten maken  Maar de speelwijze is niet altijd het belangrijkste. Het gaat vaak veel meer om de energie en discipline die je in een wedstrijd legt.” 

En op dat vlak valt  er bij FC Twente nog genoeg te verbeteren. Daarom was Garcia zondag na de wedstrijd tegen Ajax ook geïrriteerd. Waarom kon de ploeg het nu wel een uur opbrengen om de strijd aan te gaan? ,,Ik hoorde van veel kanten dat de mensen een leuke middag hebben gehad, maar daar kopen we niet zoveel voor”, aldus Garcia. ,,We hadden zelf de derde en de vierde goal kunnen maken, maar dan doen we niet. Ajax is een geweldige ploeg, maar het lag niet aan hun kwaliteit dat ze vijf keer scoorden. Wij hebben het veel te makkelijk weggegeven, en dat frustreerde me.” 

Contrast is groot 

FC Twente zakte na een goed begin ver weg en dat was geen toeval. Op basis van de eerste helften dit seizoen zou Twente zevende staan. Hoe groot is het contrast met de tweede 45 minuten in een wedstrijd. Dan is Twente de nummer 15 van de ranglijst.  Het verval tussen die twee helften is volgens Garcia geen conditioneel probleem. ,,Topploegen kunnen 90 minuten plus geconcentreerd blijven, ploegen daaronder houden dat minder lang vol”,  zegt hij.  ,,Die raken gaandeweg de wedstrijd de discipline kwijt. Wij zijn daarin ook te wisselvallig, het is bij ons te vaak alles of niks. En dat heeft met de mindset te maken.”

Schokeffect ADO?

Tegen ADO zaterdag zijn de belangen groot. Bij een nederlaag komt de onderkant van de ranglijst opeens akelig dichtbij voor Twente, dat de laatste vier uitduels op rij verloor. Een overwinning zou Twente op het randje van 2019 een enorme boost geven. Bij Den Haag stapte afgelopen maandag trainer Fons Groenendijk op. ,,Wij treffen dezelfde situatie aan als tegen VVV’’, beseft Garcia. ,,Een week voor onze wedstrijden waren beide ploegen op hun dieptepunt (beide keren bij Heracles, red.). Dit is niet het beste moment om tegen dit soort tegenstanders te spelen. Aan de andere kant moeten we gewoon ons ding doen. Als wij de  energie, discipline en concentratie op kunnen brengen, kunnen we met elke ploeg in de eredivisie de strijd aan gaan.”

  1. Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportverslaggever’
    Over Ons

    Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportver­slag­ge­ver’

    Als klein jochie wist Leon ten Voorde al dat hij sportjournalist wilde worden. “Ik voetbalde iedere dag op het pleintje en zag al vrij snel dat mijn vriendje veel beter was dan ik.” Dat vriendje, Erik ten Hag, werd profvoetballer bij FC Twente en is nu de hoofdtrainer van Ajax. Leon ten Voorde werd voetbalanalist en clubwatcher bij De Twentsche Courant Tubantia. We vroegen Leon ten Voorde naar de - volgens hem- mooiste doelpunten ooit.