Volledig scherm
Chaos op het veld in De Grolsch Veste na het behalen van de titel. © ANP/VI Images

FC Twente verhaalt boete niet op veldbestormers

ENSCHEDE - FC Twente gaat de boete van 7500 euro, die het door de KNVB kreeg opgelegd na de veldbestorming bij de kampioenswedstrijd tegen Jong AZ, niet op de ‘daders’ verhalen. „We zien daar in dit geval van af”, zegt directeur Paul van der Kraan.

De club is volgens Van der Kraan coulant, ‘omdat er geen gevaar was voor de arbitrage, spelers van AZ en KNVB-officials’. „Er is niemand lastig gevallen door de fans, die het veld op kwamen.” Direct na afloop van de wedstrijd op 22 april klauterden tussen de 100 en 200 supporters vanuit de gracht het veld op om het behalen van de titel te vieren. FC Twente heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal geaccepteerd.

TV-beelden

De schade verhalen op betrokkenen was eventueel mogelijk geweest, omdat veel ‘veldbestormers’ herkenbaar op foto’s en TV-beelden staan. „We waren er zeker niet blij mee, maar laten het er in dit geval bij”, aldus Van der Kraan. FC Twente had de fans vooraf nadrukkelijk gevraagd op de tribune te blijven zitten, uit angst voor straf van de KNVB. De aanklager hield het bij een boete. Hij had als schikking ook kunnen voorstellen om enkele delen van de tribunes leeg te houden bij een thuiswedstrijd.

Spelersfonds

Van der Kraan is momenteel vooral druk met het praten met sponsoren over een investering in een spelersfonds. De club wil anderhalf miljoen ophalen bij geldschieters om spelers van te kunnen aantrekken en betalen. Er is een miljoen binnen nu en de nog resterende vijf ton gaat er volgens Van der Kraan ook komen. „Daar ben ik van overtuigd.”

Van de investeringen die er de laatste weken zijn gedaan in het spelersfonds, heeft technisch-directeur Ted van Leeuwen enkele nieuwe spelers kunnen aantrekken. „En nu moeten we even pas op de plaats maken”, aldus Van der Kraan.