Volledig scherm
Ashleigh Weerden (met wit ondershirt) was na haar vroege 1-0 het middelpunt van de feestvreugde. In het vervolg kwamen alle Twentse goals van Joëlle Smits. © Timo Oving

FC Twente Vrouwen eenvoudig langs ADO: vier goals Smits

HENGELO - De voetbalsters van FC Twente hadden vrijdag in eigen huis geen moeite met ADO. In Hengelo waren de Tukkers met 5-1 te sterk voor de ploeg uit Den Haag. Binnen het kwartier stond het al 2-0. Na de pauze liep Twente uit naar een ruimere marge.

Al na drie minuten was het raak voor de thuisploeg. Twente profiteerde van balverlies, waardoor Ashleigh Weerden oog-in-oog kwam te staan met voormalig FC Twente-keepster Barbara Lorsheyd. Weerden bleef kalm, omspeelde haar oud-ploeggenote, en schoot de 1-0 binnen. Het was voor Weerden reden voor een feestje. De jeugdinternational rende enthousiast richting de tribune en deed haar shirt omhoog. Zo kon het publiek zien wat ze op haar witte ondershirt had geschreven. Daar pronk in het Engels een felicitatie aan haar vader.

Veldoverwicht

Nog binnen het kwartier bracht Joëlle Smits de stand op 2-0. De spits rondde beheerst af bij een goede omschakeling. Twente bleef daarna kansen creëren, terwijl ADO nauwelijks gevaar stichtte. 

Kwartet aan goals

Al snel in de tweede helft kon het publiek in Hengelo weer eens juichen toen Smits de 3-0 binnenkopte. Even later deed ADO iets terug uit een vrije trap. Romy Speelman schoot fraai raak. Dat zorgde er echter niet voor dat Twente in paniek raakte. In tegendeel: een paar minuten later volgde de vierde Twentse treffer. Smits scoorde wederom met het hoofd, op aangeven van Renate Jansen. En ook daar bleef het niet bij, want in het laatste kwartier maakte Smits haar kwartet aan doelpunten compleet.

Puntenverlies Ajax

Nog meer goed nieuws kwam na afloop uit Alkmaar. Ajax verspeelde daar in blessuretijd een 2-0 voorsprong (2-2). Lijstaanvoerder PSV won met 3-0 bij Excelsior Barendrecht. Daarmee verzekerden de Eindhovenaren zich al van de kampioensgroep.

FC Twente - ADO 5-1 (2-0).

Score: 3. Weerden 1-0, 15. Smits 2-0, 48. Smits 3-0, 61. Speelman 3-1, 68. Smits 4-1, 77. Smits 5-1.

FC Twente: Evrard, Wilms (77. Roetgering), Moorrees (80. Darnoud), Giesen, Van der Wal, Van den Goorbergh, Folkersma, R. Jansen, B. Jansen (74. Blom), Smits, Weerden.

Huidige top 4 eredivisie: 1. PSV 12-31, 2. FC Twente 12-24, 3. ADO 11-19, 4. Ajax 12-19.