Volledig scherm
© Ron Jonker

FC Twente Vrouwen komt goed weg in Spanje en blijft zicht houden op kwartfinale Champions League

BARCELONA - De FC Twente Vrouwen zijn er woensdagavond niet in geslaagd een goed resultaat neer te zetten in de heenwedstrijd bij FC Barcelona in de achtste finale van de Champions League. De Spaanse kampioen won in eigen huis met 1-0 en deed hierdoor goede zaken richting de return van volgende week in Enschede.

Zoals verwacht werd Renate Jansen woensdagavond buiten de selectie gelaten. De aanvalster was in de thuiswedstrijd tegen Ajax door haar enkel gegaan, was maandag wel meegereisd met de selectie naar Spanje, maar bleek daar toch onvoldoende fit om in actie te komen.

Eerste kans
Twente kreeg in het Mini Estadi al na vijf minuten de eerste kans. Marthe Munsterman nam uit een hoekschop van Lenie Onzia het doel onder vuur en haar mislukte schot kwam vervolgens voor de voeten van Esley Bakker. Zij had het vizier niet op scherp staan en verzuimde vroeg in de wedstrijd de 0-1 te maken.

In de tiende minuut was het vervolgens wel raak, maar dan aan de andere kant van het veld. Jennifer Hermoso van de thuisploeg ontving de bal in het zestienmetergebied, wipte de bal keurig voor zichzelf op en schoot vervolgens met haar andere been knap raak in de bovenhoek. Keepster Barbara Lorsheyd was kansloos en geklopt: 1-0.

Sterker
Na de openingstreffer probeerde Twente het wel, maar Barcelona was duidelijk de betere ploeg op het veld, werd gedurende de wedstrijd sterker en creëerde ook meer kansen. In de 24e minuut kreeg Alexia Putellas dé kans op de 2-0. De middenveldster kapte de verdedigsters van Twente kinderlijk uit, had ruimte om te schieten, maar gaf de bal voor op haar ploeggenote in plaats van zelf te schieten. Ook een afstandschot van Putellas en een vrije trap van Olga Garcia zorgden in de eerste helft al voor de nodige paniek in de defensie van de Tukkers.

Geluk
In de tweede helft bleef Barça kansen creëren en was het dan ook wachten op de 2-0. Die bleef echter uit. Twente hield zichzelf kwam op de been, mede dankzij een aantal goede reddingen van keepster Barbara Lorsheyd. Ook had Twente in het tweede bedrijf het nodige geluk aan haar zijde. Zo ging een geplaatst schot van Hermoso net naast het doel en tikte Bárbara Latorre de 2-0 binnen, maar zij maakte in haar duel met Danique Kerkdijk hands, waardoor het doelpunt alsnog werd afgekeurd.

Kwartfinales
Ook met Kristina Erman in de ploeg voor Maud Roetgering was het in het laatste kwartier tegenhouden geblazen voor de Tukkers. Via de omschakeling werden er nog wel wat kansen gecreëerd, maar Twente mocht vooral blij zijn dat de schade beperkt bleef. Hierdoor zijn er in de return van volgende week nog voldoende kansen voor de ploeg van trainer Tommy Stroot. Wel zal het volgende week doelpunten moeten maken, wil het historie schrijven door zich voor het eerst in de clubgeschiedenis te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League.

FC Barcelona - FC Twente 1-0 (1-0).
Score: Hermoso 1-0.
FC Twente Vrouwen: Lorsheyd, Roetgering (75. Erman), Waldus, Kerkdijk, Worm, Munsterman, Roord, Onzia, Bakker, E. Jansen, Beerensteyn.
Scheidsrechter: Steinhaus.
Gele kaart: Munsterman, Roord.
Toeschouwers: 1.051