FC Twente viert de 2-0 van Renate Jansen.
Volledig scherm
FC Twente viert de 2-0 van Renate Jansen. © Lars Smook

FC Twente Vrouwen plaatst zich voor Champions League na zege op Poolse tegenstander

ENSCHEDE - FC Twente Vrouwen heeft zich dinsdagavond geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Op het sportpark van Vosta won de ploeg van trainer Tommy Stroot met 2-0 van het Poolse GKS Görnik Leczna. Fenna Kalma en Renate Jansen zorgden voor de Twentse doelpunten.

Vooraf wist FC Twente dat het moest winnen om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De Tukkers hadden in de eerste twee poulewedstrijden weliswaar evenveel punten gepakt als GKS, maar de Poolse formatie beschikte over een veel beter doelsaldo. GKS begon ook sterk op sportpark Scheurserve en zette FC Twente in de openingsfase onder druk.

De Tukkers overleefden de Poolse storm echter en gedurende de eerste helft kwam de ploeg van Stroot steeds beter in de wedstrijd te zitten. Renate Jansen was na 37 minuten dichtbij de openingstreffer, maar zag haar schot rakelings over gaan. Even later kreeg Fenna Kalma eveneens een mogelijkheid, maar haar inzet werd net uit het doel getikt.

Strafschop

FC Twente had de smaak echter te pakken en zette die lijn na rust door. De ploeg van Stroot kwam uiteindelijk ietwat gelukkig op voorsprong. Een Poolse maakte hand in de eigen 16, waarna Kalma de toegekende strafschop benutte. Twintig minuten later verdubbelde Renate Jansen de marge, door een fraaie aanval doeltreffend af te ronden.

FC Twente moest in de slotfase met tien man verder na een rode kaart voor Lynn Wilms, maar ook met een man minder hielden de Twentse vrouwen stand. De ploeg van Stroot trok de voorsprong over de streep en plaatste zich daarmee voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Fenna Kalma juicht nadat ze FC Twente op voorsprong heeft gezet.
Volledig scherm
Fenna Kalma juicht nadat ze FC Twente op voorsprong heeft gezet. © Lars Smook

FC Twente - GKS Görnik Leczna 2-0 (0-0).

Score: 50. Kalma 1-0, 70. R. Jansen 2-0.

Opstelling FC Twente Vrouwen: Van Domselaar; Roetgering (86. Darnoud), Giesen, Ypema, Weerden; B. Jansen (89. Speelman), Wilms, Van den Goorbergh (66. Peddemors), R. Jansen; Vanmechelen, Kalma.

Scheidsrechter: Demetrescu (Roemenië)
Rode kaart: 83. Wilms (FC Twente)
Gele kaart: Jedrzejewicz (GKS)

De wedstrijd gemist? Lees hieronder alles terug in ons liveblog.