Volledig scherm
Enes Ünal © Pro Shots

FC Twente wint dankzij Ünal-show en late treffer Oosterwijk: 3-4

GRONINGEN - In een knotsgekke wedstrijd heeft FC Twente met 4-3 gewonnen bij FC Groningen. De thuisploeg knokte zich na rust na een achterstand van drie doelpunten terug tot 3-3, maar invaller Jari Oosterwijk schonk de Tukkers in extremis toch de zege.

Een doemscenario dreigde, want nooit eerder verloren de Tukkers de eerste drie wedstrijden van het seizoen. Maar dankzij een loepzuivere hattrick van Enes Ünal en een doelpunt van Jari Oosterwijk diep in blessuretijd, heeft FC Twente zich zondagmiddag verzekerd van de eerste zege van het seizoen.

Uit bij FC Groningen wankelde de ploeg in de tweede helft, maar trok het, dankzij een late treffer van Jari Oosterwijk, enigszins gelukkig aan het langste eind: 3-4.

Loepzuivere en wonderschone hattrick Ünal
Dat trainer René Hake Enes Ünal verkoos boven Jari Oosterwijk, bleek een gouden zet. Hoewel FC Twente in de openingsfase in eerste instantie nog twee reuzekansen miste via Yaw Yeboah en Chinedu Ede, ontpopte de wedstrijd zich in de Ünal-show. De spits scoorde een loepzuivere hattrick. En dat deed de huurling van Manchester City op oogstrelende wijze.

Zijn eerste treffer geschiedde na 22 minuten met een geplaatste bal in de kruising (0-1). Twaalf minuten later volgde de tweede. De pass van Ziyech was op maat, de aanname op de borst van Ünal wonderschoon, waarna de spits ook nog eens knap afwerkte met een volley (0-2). En de derde viel zo’n vijf minuten voor de rust. Met een verwoestend schot bracht Ünal zijn ploeg op een royale 3-0 voorsprong.

Twee records voor Ünal
Ünal brak daarmee twee records. Nooit eerder scoorde een Turkse speler drie doelpunten in een eredevisiewedstrijd. De negentienjarige spits vestigde bovendien een clubrecord. Ünal is nu de jongste niet-Nederlander die scoort bij FC Twente en neemt het stokje over van Shadrach Eghan. Ünal scoorde overigens al voor de tweede keer in zijn loopbaan een hattrick. Vorig seizoen, namens NAC, trof hij ook al drie keer doel in één wedstrijd.

Tien duels ongeslagen in Groningen
Het duel leek dankzij de ruime ruststand gelopen, maar dat was het niet. FC Groningen probeerde in de tweede helft volop aan te haken tegen het, in verdedigend opzicht, uitermate kwetsbare FC Twente. En daarin slaagde de thuisploeg. Via Mimoun Mahi kwam de ploeg al vroeg op 1-3, twintig minuten voor tijd volgde aansluiting door een doelpunt van Oussama Idrissi (2-3). Het duel belandde daardoor in een spannend slot, waarin FC Twente via een vijfmansdefensie, met invaller Giorgos Katstikas, angstvallig stand probeerde te houden.

De Twentse ploeg wankelde en leek te vallen. Vijf minuten voor tijd zette Danny Hoesen zijn ploeg op 3-3. Maar door een opleving van Hakim Ziyech, die Fredrik Jensen wegstuurde die vervolgens mede-invaller Oosterwijk met een breedtepass bediende, hengelden de Tukkers de zege diep in blessuretijd alsnog binnen (3-4). In ‘de groene kathedraal’ is de ploeg nu al tien wedstrijden ongeslagen.

FC Groningen – FC Twente 3-4 (0-3)
Scoreverloop: 23. Ünal 0-1, 36. Ünal 0-2, 39. Ünal 0-3, 52. Mahi 1-3, 69. Idrissi 2-3, 84. Hoesen 3-3, 92. Oosterwijk 3-4.
FC Groningen: Padt, Antonia (46. Van der Laan), Hateboer, Memisevic, Davidson, Tibbling, Drost (59. Linssen), Bacuna, Idrissi, Van Weert (68. Hoesen), Mahi.
FC Twente: Marsman, Ter Avest, Andersen, Bijen, Trajkovski, Mokotjo, Ziyech, Thesker, Yeboah (90. Jensen), Ünal (70. Oosterwijk), Ede (77. Katsikas).
Gele kaart: Tibbling, Drost, Memisevic (FC Groningen) Yeboah ( FC Twente)
Scheidsrechter: Blom.