Volledig scherm
Onno Jacobs. © Pro Shots

Fraude en dreigend licentieverlies kostten FC Twente 3,5 miljoen euro

ENSCHEDE - Zonder kwijtscheldingen door schuldeisers en een groot aantal spelersverkopen was FC Twente nu waarschijnlijk failliet geweest. Zeker als de club ook nog eens door de KNVB gedwongen was om te degraderen. Het seizoen 2015-2016 was zonder alle extra inkomsten afgesloten met een verlies van 11 miljoen euro.

Het resultaat over vorig seizoen werd nog eens negatief beïnvloed, doordat Twente de andere clubs in de eredivisie deels (voor 1,7 miljoen) schadeloos moest stellen wegens gepleegde fraude en doordat de club in verband met het dreigende licentieverlies 1,8 miljoen euro kwijt was aan kosten voor advocaten, accountants en andere adviseurs. Totaal dus 3,5 miljoen euro.

Discipline
Financieel directeur Onno Jacobs zegt ervan overtuigd te zijn, dat Twente per 1 januari door de KNVB weer wordt ingedeeld in categorie 2, bij de clubs die financieel redelijk gezond zijn. „Maar de begrotingsdiscipline moet blijven. We mogen binnen drie jaar niet terugvallen, anders zijn we de licentie alsnog kwijt.”

Winst
Voor het lopende seizoen wordt er netto een winst van ruim een miljoen verwacht.

Aflopende contracten dure spelers
Qua spelersbudget denkt Twente de komende seizoenen weer ‘licht’ te kunnen groeien. Maar ook al blijft dat budget gelijk, dan blijven er mogelijkheden om wat de doen. Bij de club staan volgens Jacobs namelijk ‘enkele relatief dure spelers onder contract, die niet of nauwelijks in het eerste spelen en van wie de contracten straks aflopen.’

Namen wil Jacobs niet noemen, maar er is weinig voor nodig om te bedenken dat de in de nog ‘vette jaren’ aangetrokken spelers als Kyle Ebecilio en reservedoelman Sonny Stevens tot deze groep behoren.

Verdere gezondmaking valt en staat volgens Onno Jacobs bij het al dan niet beschikbaar krijgen van de gemeentegarantie van 32 miljoen euro.