Volledig scherm
© ANP

Gaat Ziyech nog weg bij FC Twente of niet?

ENSCHEDE - Technisch-manager Ted van Leeuwen denkt nog altijd dat Hakim Ziyech binnen nu en een week weggaat bij FC Twente. Maar, zo voegt hij daar in een adem aan toe: „Ik heb daar op dit moment geen concrete aanwijzingen voor. Het is meer mijn gevoel dan dan een vaststaand feit.”

Met andere woorden: de interesse, die al tijden sluimert is er nog steeds, maar er is geen enkele zekerheid dat het voor het sluiten van de transfermarkt op 31 augustus tot de gewenste miljoenentransfer komt.

Die relatieve stilte rond Ziyech is op z’n zachtst gezegd opvallend, want vrijwel iedereen in de voetballerij ging er aan het eind van het voorbije seizoen vanuit dat Ziyech een van de meest begeerde parels van de eredivisie zou zijn.

Contractspeler in Enschede
Maar zie: na drie duels in de competitie is hij nog altijd contractspeler in Enschede. En dat niet alleen. Langzaam maar zeker verstrijkt de tijd en komt de transferdeadline in zicht. „Het verbaast mij ook dat hij nog steeds niet is verkocht.. Feit is, dat dit de raarste transferwindow is van de laatste tien jaar”, aldus Van Leeuwen. „Er gebeurt vrijwel niets. Ja, in het hoogste en laagste segment wel, maar daar tussen ligt de handel vrijwel stil en wie je in de voetballerij ook spreekt: niemand snapt hoe dat komt.”

Koopjesjagers
In het specifieke geval van Ziyech en Twente speelt zeker een rol dat de Enschedese club het geld van de transfer goed kan gebruiken. „We kunnen de komende dagen zeker wat koopjesjagers verwachten”, zegt Van Leeuwen. „Maar tegen die clubs kan ik alleen maar zeggen: wij hebben een bepaald bedrag in ons hoofd wat er onder de streep voor ons moet overblijven en daar wijken we niet vanaf. Als dat geld niet op tafel komt, blijft Hakim gewoon.”

Zaakwaarnemer
De laatste dagen duiken ook steeds meer verhalen op dat de zaakwaarnemer van Ziyech, Mustafa Nakhali, er de oorzaak van is dat het maar niet tot een transfer komt. Van Leeuwen noemt dat grote onzin. „Ik heb het nog niet vaak meegemaakt dat een zaakwaarnemer zo rustig blijft en zo goed oog heeft voor zijn speler en de club. Wij hebben dagelijks contact en die contacten verlopen uitstekend. Mensen die beweren dat de zaakwaarnemer de transfer frusteert, zijn mensen die zelf een deel van de koek willen hebben. Hakim en Mustafa weten heel goed wat ze wel en niet willen.”

Zolang Ziyech er nog is, zal de club ‘in principe’ zelf niets ondernemen op transfergebied. „Of er moet een olieveld in Twente worden gevonden”, grapt Van Leeuwen.