Volledig scherm
Het vertrek van José Matos hakt erin bij FC Twente. © BSR Agency

Garcia: ‘Blessure populaire Matos heeft erin gehakt bij FC Twente’

ENSCHEDE - Het wegvallen van José Matos heeft er deze week flink ingehakt bij FC Twente, zegt trainer Gonzalo Garcia. „Hij was voor ons in korte tijd al meer dan een goede speler alleen.”

Garcia noemt de Spaanse linksback de ‘heartbeat’ (hartslag) van de ploeg. „Hij was speciaal, bracht iets extra’s in de kleedkamer en had spirit. Hij is grappig en nederig. En hij speelde natuurlijk ook nog goed. Dat hij weg is gevallen is hard aangekomen bij de andere spelers en bij ons.”

In een tweet wenste Matos zijn opvolger Calvin Verdonk vrijdag succes bij FC Twente. ‘I hope you enjoy as me. My greatest wishes and good luck.  See you soon’, poste de verdediger die zaterdag tegen FC Groningen een kruisbandblessure opliep en al is teruggekeerd naar Spanje om te herstellen. 

Blij 

FC Twente had per direct een vervanger nodig en kwam deze week uit bij linksback Calvin Verdonk van Feyenoord. Hij sluit zaterdag pas aan bij FC Twente en begint een dag later meteen in de basis tegen RKC. „Ik heb hem nog niet ontmoet”, zegt de trainer vrijdagmiddag. „Maar we weten wat hij kan en zijn blij met zijn komst.”

Garcia moet ook rechtsback Paul Verhaegh missen, die vorige week een spierblessure opliep. In zijn plaats speelt Julio Pleuezuelo. Hoelang de Nederlandse verdediger uit de roulatie is, weet de trainer niet. „We bekijken het van week tot week.” Daarmee zijn de fysieke problemen voor FC Twente nog niet voorbij. „We hebben nog vier spelers met pijntjes”, geeft de trainer aan, zonder te willen onthullen wie het zijn.

Hoe het kan dat er aardig wat spelers zijn met klachten, is volgens Garcia niet moeilijk te verklaren. „We hebben jonge spelers die voor het eerst in de eredivisie spelen. Maar ook spelers die meer verantwoordelijkheid nemen en tegen hun limiet aan zitten.” 

Het is dus nog afwachten hoe zijn ploeg begint aan het thuisduel tegen RKC, dat nog geen punten heeft na twee duels. FC Twente begint als favoriet aan het duel. „Als de vier spelers inzetbaar zijn, zijn we favoriet. We spelen thuis en hebben meer punten.” Maar zonder die vier spelers is het een ander verhaal, vindt hij. „Er zijn nog veel twijfels.” 

  1. Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportverslaggever’
    Over Ons

    Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportver­slag­ge­ver’

    Als klein jochie wist Leon ten Voorde al dat hij sportjournalist wilde worden. “Ik voetbalde iedere dag op het pleintje en zag al vrij snel dat mijn vriendje veel beter was dan ik.” Dat vriendje, Erik ten Hag, werd profvoetballer bij FC Twente en is nu de hoofdtrainer van Ajax. Leon ten Voorde werd voetbalanalist en clubwatcher bij De Twentsche Courant Tubantia. We vroegen Leon ten Voorde naar de - volgens hem- mooiste doelpunten ooit.