Volledig scherm
© Frans Nikkels

Gerald van den Belt over de roerige periode bij FC Twente

ENSCHEDE - Gerald van den Belt vertrekt op 1 oktober bij FC Twente, net nu hij het eindelijk leuk begint te vinden. De oud-directeur gaat met een kras, maar is niet geknakt.

,,Ik kijk niet met spijt om, ik ben ook trots. De club bestaat nog,” zegt Van der Belt zaterdag in een interview met De Twentsche Courant Tubantia.

Per 1 oktober is het afgelopen, dan vertrek je bij FC Twente na een heel heftige periode, waarin de club aan de rand van de afgrond stond en overleefde. Maar jij overleefde niet.

„Ik was er trots op dat ik naar FC Twente kon. Na Cambuur en PEC Zwolle, was Twente de kroon op mijn werk. Ajax en Feyenoord komen niet voor mij, Twente is daarna de top. Het is wel de kampioen van 2010 en de club heeft Champions League gespeeld. Ik heb zoveel geleerd en het is een teleurstelling dat het niet goed is afgelopen.”

Maar je vertrekt wel gewond uit Enschede?

„Ik gebruik er deze metafoor voor: ‘Ik moest een vallend mes proberen te vangen, maar het is me niet gelukt om het te vangen zonder gewond te raken’. Maar ik werk in de voetballerij. Ik heb schouderklopjes gehad en heb nu dit meegemaakt, dat moet je ook accepteren. En uiteindelijk valt de beschadiging mee, ik voel vooral veel warmte vanuit de regio. Dat gevoel had ik in het begin niet. Toen ik hier begon, voelde het koud, Twente kwam poenerig over. In het begin lag er ook een sluier over de club. De financiële problemen waren nog onbekend bij het grote publiek. Sportief was het al jaren niet leuk meer, er was een trainer die niet meer het vertrouwen had van het publiek, maar wel een contract voor vijf jaar had. De stemming was bedrukt.”

En jij stond voor de zware taak om dit allemaal om te draaien.

,,Ik begon op 1 januari 2015, sinds die dag zijn er geen nieuwe problemen meer gecreëerd, maar alleen maar opgelost. Er was geen euro meer, niets. We hebben de scouting opgedoekt, maar alles moet je zien in de context van toen. We moesten wel, maar het was waanzin dat het nodig was. Je kunt als club niet zonder scouting, het is nu ook zaak dat er een goede voetbalbusinesscase komt en het weer wordt opgetuigd. Dat kan, Twente is op weg om weer redelijk gezond te worden. Op kantoor volgde destijds ook een massa-ontslag. Het was extreem allemaal, hectisch. We waren dag en nacht bezig. Tijdens de transferwindow in de zomer van 2015 hebben we alleen maar spelers verkocht, er kwam 22 miljoen euro binnen, er ging nul euro uit. We hebben in zes of zeven maanden tijd de club voor de dood weggehaald, het was heel extreem. Ik koester de goeie herinneringen aan de samenwerking met Hein Trebbe (oud-commissaris), met hem heb ik de bezuinigingsoperatie geleid. Ook Henny ten Hag en Joop de Winter hebben heel goede dingen gedaan en keihard gewerkt om de club overeind te houden.”

Hen wordt van alles verweten, vooral dat ze niet genoeg toezicht hebben gehouden in het tijdperk van de oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Ze zijn uiteindelijk net als hun voorgangers met pek en veren De Grolsch Veste uitgejaagd.

„Laat ik het zo zeggen, toezicht houden kan heel lastig zijn en ik ben er niet bij geweest. Ik kan alleen zeggen dat ik geconstateerd heb dat zij er juist alles aan gedaan hebben om de club te redden, financieel en met heel veel inzet. Dat ze beschadigd zijn geraakt, vind ik heel erg, dat hebben ze niet verdiend. We weten allemaal dat voetbal bij vlagen een krankzinnige wereld is.”

Wat ga je doen na 1 oktober?

,,Iets in de voetballerij, dat kan van alles zijn. Ja, ondanks alles. Het is fatal attraction, het is te mooi, daarom wil ik ook niet janken over alles wat er met mij bij Twente is gebeurd. FC Twente was het heetste vuur waar ik ooit voor heb gestaan, maar voetbal is een garantie voor gekte en voor waanzin, dat weet je. Ik denk ook dat ik er goed in ben, ik ben niet bescheiden. Voor Twente is het goed geweest dat ik er was, de club heeft het mede dankzij mij overleefd. Ik ben er trots op dat ik in zo’n belangrijke periode directeur van deze club ben geweest.”

Het hele interview met Gerald van den Belt is te lezen via Blendle.