Geruïneerde grasmat FC Twente vervangen: ‘Ligt er fantastisch in’

VideoENSCHEDE - FC Twente heeft weer een goede, gloednieuwe grasmat in de Grolsch Veste liggen. Een team van grasspecialisten bracht deze dinsdagmiddag aan. Het ‘oude’ veld was onbespeelbaar geworden door het marcheren van ruim 700 muzikanten, tijdens het EK voor showbands.

Zestien korpsen uit heel Europa lieten op zaterdag 28 september hun geluid horen in de Grolsch Veste, tijdens het Europees Kampioenschap voor showbands. Naar schatting tussen de 700 en 800 muzikanten marcheerden er over het veld, deels in de regen. Het zou FC Twente wat extra geld opleveren, was de gedachte. Maar dat liep anders.

Geruïneerd

Het marcheren van de bands bleef niet zonder gevolgen voor de grasmat; die was volgens de grasmeester van FC Twente geruïneerd. Herstellen was geen optie, hij moest worden vervangen. Kosten daarvan? Ongeveer een ton.

Dat vervangen gebeurde afgelopen maandag en dinsdag, door twaalf man van Hendriks Graszoden uit Limburg, een bedrijf dat ook de velden van Ajax en Feyenoord legt. 25 vrachtwagens brachten in totaal 273 rollen gras, van 35 meter lang en 2,40 breed en met een gewicht van ruim 5000 kilo per stuk, naar de Veste. Die werden daar, onder toeziend oog van technisch directeur Ted van Leeuwen, in een paar uur vakkundig tot een geheel gesmeed. „Het veld is fantastisch, het ligt er al strak in.”

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
© Lars Smook

Niet leuk

Dat het al zo snel voor elkaar is, dat er al zo snel een nieuwe mat geregeld is; daar neemt Van Leeuwen zijn petje voor af. „Het is natuurlijk niet leuk, dat dit soort dingen gebeuren. Maar ik vind het fascinerend om te zien hoe die mensen (die het gras aanbrengen, red.) werken.”

Geluk bij een ongeluk was dat FC Twente afgelopen weekend uit speelde en aankomend weekend vrij is, vanwege interlandvoetbal. Het geeft de grasmeesters net wat extra tijd. Die wordt komende week gebruikt om het veld te bemesten, maaien en rollen. Hoe langer de zoden de tijd krijgen om te wortelen, hoe beter, geeft grasmeester Henry de Weert aan.

Fans van de club hoeven niet te vrezen dat de grasmat opnieuw door showbands vertrapt wordt; FC Twente heeft het contract met de organisatie inmiddels ontbonden. „Duur leergeld”, noemde algemeen directeur Paul van der Kraan dat.

Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Videostill