Volledig scherm
Fans willen na afloop van Twenterand - FC Twente een selfie met Hidde ter Avest. Rechts Roy Zorgdrager van het team uit Twenterand. Foto: Lars Smook

Hidde ter Avest verkiest EK onder 19 boven voorbereiding met FC Twente

VRIEZENVEEN - Hidde ter Avest (19) droeg woensdagavond bij FC Twente tegen de amateurselectie van Twenterand (5-0) de aanvoerdersband. Alleen deed hij dat wel bij de zogenaamde B-kern na rust. Trainer René Hake deelt hem bewust in bij de reserves, want de rechtsback neemt vanaf donderdag even afscheid van de club om zich aan te sluiten bij het Nederlands Elftal onder 19 jaar.

De ploeg van bondscoach Aron Winter gaat zich voorbereiden op het Europees kampioenschap dat in juli in de buurt van het Duitse Stuttgart wordt afgewerkt.

Rare gewaarwording
„Hidde is er het grootste gedeelte van de voorbereiding niet bij, dat is de enige reden dat hij op dit moment niet bij die eerste groep zit’’, zegt Hake, die ook op de trainingen zijn vaste rechtsback steevast indeelt bij ‘de andere partij’. „Dat was wel even een rare gewaarwording, maar ik wist natuurlijk de achterliggende gedachte”, aldus Ter Avest.

Titeldroom
Waar zijn clubgenoten langzaam de spanning opbouwen deze weken, moet Ter Avest al snel klaar zijn voor het echte werk. „We gaan daar voor de titel, anders hoeven we niet te gaan”, zegt Ter Avest. „Met het merendeel van deze jongens stonden we twee jaar geleden met onder 17 ook in de EK-finale.” Die eindstrijd ging verloren tegen Portugal. Saillant detail: bij dat elftal zat in die dagen nog een speler van Twente: Bilal. Maar van hem is sinds zijn overgang naar Benfica weinig meer vernomen.

Afzeggen
Vorig jaar draaide de aanloop naar het EK nog uit op een rel binnen het Nederlandse voetbal, omdat de topclubs Ajax en Feyenoord hun internationals in de voorbereiding niet wilden afstaan. Ook nu was er twijfel bij sommige spelers, omdat zij liever voor hun kansen wilden gaan bij hun eigen club. Daardoor ontbreekt nu bijvoorbeeld een talent als Donny van der Beek, die de voorkeur geeft aan de voorbereiding bij Ajax. Maar de andere geselecteerde spelers van Ajax en Feyenoord gaan nu wel mee. Ter Avest hoorde een jaar geleden bij de afzeggers. „Ik wilde voor een basisplaats gaan bij Twente. De bondscoach was daar niet zo blij mee, maar het heeft voor mij goed uitgepakt.”

Kans
Dit keer kende Ter Avest echter geen twijfel. „Mijn situatie bij Twente is anders en ik wilde het EK hoe dan ook meemaken.” Hake heeft ook nooit overwogen om Ter Avest in Enschede te houden. „Ik vind dat je een jonge speler een EK niet mag ontnemen”, aldus de oefenmeester.

Op tijd terug voor competitie
De finale van het EK staat gepland voor 24 juli, de eerste competitiewedstrijd is 6 augustus. „Dat betekent dat ik na het EK nog bijna twee weken bij Twente ben om me voor te bereiden op de competitie. Dat moet genoeg zijn”, verwacht Ter Avest, die het EK niet als een vlucht ziet, gezien alle problemen bij Twente. „Er is van alles gebeurd bij de club, maar in de groep is het heel rustig.”